Aplikacijom do sigurnijeg posla za sezonske radnike

NALED i Poreska uprava razvili su aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika putem "pametnih" telefona. Od aplikacije koristi imaju i radnici i poslodavci. Radnici će biti sigurniji, jer će putem aplikacije moći da provere da li su prijavljeni i da li su im uplaćeni porezi i doprinosi, a poslodavcima je olakšan put do registracije.

Predsednik Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a i direktor predstavništva Atlantik grupe za Srbiju Vladimir Čupić kaže da portal www.sezonskiradnici.gov.rs funkcioniše od početka godine, a da je aplikacija dostupna od početka aprila.

Ističe da koristi od ovog portala i aplikacije imaju i radnici, ali i poslodavci.

"Za radnike znači zato što im pruža određenu sigurnost, jer prva i najvažnija stvar jeste sigurnost posla, odnosno ugovora. Ranije su oni radili faktički na crno, danas su ipak registrovani i to im daje pravo na penzijsko-invalidsko osiguranje u onoj meri u kojoj sezonski radnici imaju pravo na to", objašnjava Čupić.

Pored toga, daje im pravo na osiguranje od povrede na radu, što je jako bitno pogotovu za sezonske poslove, naveo je Čupić i dodao da puno povreda ima u građevinarstvu gde su većinom sezonski radnici.

"Sada sa te strane postoji jedna vrsta evidencije o tome koliko ljudi zaista radi", naglasio je Čupić.

Kada je reč o koristi za poslodavce, Čupić kaže da je ta procedura pojednostavljena, jer više ne moraju da idu u opštinu, poresku upravu da se registruju, ne mora da se pravi ugovor o privremenom-povremenom angažovanju, već da se prate sva uputstva navedena na aplikaciji.

Preduzetnici na aplikaciji mogu da se registruju kao pravno ili kao fizičko lice, a unosom određenih broja podataka se to vrši.

Objasnio je da radnike na portal odnosno aplikaciju prijavljuje poslodavac, onaj ko ih radno angažuje.

"Radnici će moći da provere da li su prijavljeni, da li su im plaćeni porezi i doprinosi što će doprineti da oni budi sigurniji, a cilj je smanjenje sive ekonomije", rekao je Čupić.

Do sada je oko 70 fizičkih i pravnih lica angažovalo negde oko 3.000 radnika preko ovog portala.

"Mi očekujemo da ukupan efekat bude da u narednih pet godina negde oko 33.000 radnika na taj način bude registrovano kao sezonski radnici", naglasio je Čupić i dodao da su procene da se sada oko 95 odsto sezonskih radnika ne registruje i radi na crno.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. apr 2019, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Korist

Pre svega ima drzava. Em ce da ih poskida sa biroa,em ce da im uzima PDV. Gde ces bolje.