Novi bager od 150 metara postavljen u "Drmnu"

U okviru druge faze modernizacije Termoelektrane "Kostolac B", a na osnovu međudržavne saradnje Srbije i Kine, kompanija CMEK sa podizvođačima završila je montažu bagera teškog 3.200 tona.

Sa montažnog placa kod Kličevca novi bager krenuo je ka svom radnom mestu na površinskom kopu Drmno, na dubinu od 150 metara. Do tamo treba da pređe 6,5 kilometara puta specijalno napravljenog za njega i to za mesec dana.

"Realno je da ovaj bager do kraja aprila, početkom maja dođe na svoje mesto i počne da radi u probnoj fazi koja će trajati oko mesec dana", kaže Milorad Grčić, v. d. direktora Elektroprivrede Srbije.

Transportni sistem prelaziće preko 12 kilometara. Bager koji kopa 6.600 kubnih metara jalovine na sat, dugačak je150 metara i težak 3.200 tona. Montirao ga je kineski CMEK sa srpskim podizvođačima i isporučiocem nemačkim "Tisen Krupom".

"Ovo je izvanredna prilika za sve nas. Kao kada gledamo našu decu kako rastu, kako napreduju i kako žive", kaže Vern Bindera, direktor sektora za rudarstvo "Tisen Krupa".

Šesti sistem bager-traka-odlagač, deo je druge faze modernizacije TE Kostolac B, koji podrazumeva izgradnju novog bloka B3 i povećanje proizvodnje uglja koja bi zadovoljila njegove potrebe.

"CMEK će uložiti maksimalne napore da završi projekat kako treba i da vam obezbedi kvalitetan sistem. Ja volim Srbiju i želeo bih da Kina ostane još dugo kod vas", kaže Ren Kajlong, direktor ogranka CMEK.

Kapacitet površinskog kopa Drmno porašće za trećinu. Sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, što je deo i nacionalne strategije. 

"Mi idemo ambiciozno u narednom periodu, ove godine 38 miliona tona, sledeća faza 40. Nakon toga, kada ovaj bager bude u punom kapacitetu radio 42 i kada uđemo u Rađevo 45 miliona tona", kaže Aleksandar Antić, ministar enrgetike.

Novi BTO sistem vredan je blizu sto miliona dolara, dok je u četiri pogonske stanice i transporter EPS uložio nešto više od 27 miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar