Banke moraju klijentu da vrate novac dat za osiguranje

Prva pravosnažna presuda po kojoj će banka morati klijentu uz kamatu da vrati novac koji je dao za osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, preti da pokrene lavinu tužbi. Čak 90.000 korisnika stambenih kredita indeksiranih u evrima i francima moglo bi da potražuje 66 miliona evra, koliko je ukupno izdvojeno za to osiguranje. U proseku, od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra po zajmu.

Da li sudovi mogu da pomire ili još više da zamrse odnose nezadovoljnih klijenata i banaka. Nedavne presude u korist građana ohrabruju, ali i zbunjuju Sašu Devića koji se s bankom tuži i za trošak obrade kredita i za naplatu osiguranja kod Nacionalne korporacije.

"Sada u januaru 2019. zaključen je predmet i donesena je presuda gde su usvojili troškove obrade kredita, a odbijena je Nacionalna korporacija što je protivzakonito jer su obe kategorije svrstane u efektivnu kamatnu stopu, a obe su naplaćene pre puštanja kredita u stečaj", kaže Saša Dević, klijent banke u sporu.

Advokati tvrde da državni sistem osiguranja stambenih kredita bankama garantuje sigurnost i cenu kredita, a ne građanima. Kao kad bi malinarima država garantovala cenu, umesto što je određuje tržište.

"Takođe Apelacioni sud je stanovišta da je to ništavno. Takođe, da li je moguće da država subvencioniše, odnosno garantuje za izvršenje pravnog posla za koji postoji jedinstven stav sudske prakse da nije u saglasnosti sa privrednim propisima ove zemlje", kaže  Vojin Biljić, advokat.

Udruženje banaka je još pre godinu i po dana saopštilo da su banke u ugovorima o stambenim kreditima osiguranim kod NKOSK-a jasno naznačile, kako u predugovornoj fazi tako i u fazi zaključenja ugovora o kreditu, da klijent preuzima trošak premije osiguranja.

"Klijenti koji su se opredelili za ovaj model kredita, otplaćivali su stambeni kredit po kamati koja je znatno povoljnija od kamate na kredite koji nisu osigurani kod NKOSK-a", navodi Udruženje banaka.

"Smatramo to nezakonitom naplatom od strane banaka, zato što je Zakonom o obligacionim odnosima definisano da banka kao jedini trošak kredita može da naplaćuje kamatu. Ovde imamo i trošak Nacionalne korporacije koji je banka naplatila odvojeno od kamate, dakle prekršen je Zakon o obligacionim odnosima i Zakona o osiguranju zato što je banka osiguravajući sebe, zapravo osigurala svoj plasman novcem klijenta", kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja klijenata Efektiva.

"Narodna banka Srbije smatra da je u interesu ugovornih strana da sporne odnose rešavaju mirnim putem, jer se na taj način izbegavaju sudski troškovi koji nastaju u slučaju podizanja tužbe i pokretanja sudskog postupka, a korisnici finansijskih usluga mnogo brže dolaze do prihvatljivog rešenja. Ipak, svaki korisnik ima pravo da odluči na koji način će da štiti svoja prava i interese", navodi se u saopštenju NBS .

A tu se nađe i po neka agencija. S prvim presudama u korist klijenata otvoren je svojevrstan lov na banke, pa nemojte da se začudite ako vas, kao kreditnog dužnika, ovih dana pozovu nudeći vam posredovanje u pokretanju spora protiv banke.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 19. mar 2019, 09:56) - Zorica [neregistrovani]

Razmisljam

Svaka banka, kao i preduzece je registrovana u drzavi, koja treba da kontrolise, da li postuje ustav i zakon. Zar treba toliko da prodje da se privatnombtuzbom dokaze da u ugovorima postoje protivzakonske odredbe. Kako je to moguce? Sta radi Apr? Da li neko kontrolise i odobrava ugovore. Ili treba da svako vara gradjane. Isto je i sa kablovskim, mobilnim, komunalnim....

(petak, 15. mar 2019, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

Osiguranje i održavanje tekućih računa

Banke su nekada davale kamatu na dinare po viđenju a sada kontra, uzimaju za održavanje i osiguranje tekućeg računa. Zbog relativno malog iznosa u poređenju sa osiguranjem kredita, ova stavka se zanemaruje, ali ovo plaćaju svi imaoci tekućih računa, pa ovako banke moguće i više nezakonito profitiraju, nego od osiguranja kredita. Posebno su od skora ovime oštećeni penzioneri, od kada se penzija isplaćuje samo na tekući račun. Čak i ona najmanja penzija je zato automatski umanjena za oko 250 dinara, što je slučaj kod moje banke. Banke treba primorati da svoje troškove pokrivaju iz svog profita, a ne uzimajući od klijenata.

(petak, 15. mar 2019, 09:45) - Bg [neregistrovani]

Pa

Nkosk je taj koji naplacuje osiguranje a ne banka (banka prosledi pare koje Nkosk odredi)

(petak, 15. mar 2019, 07:13) - Aca [neregistrovani]

Nkosk

Postoje odredjeni uslovi za dobijanje stambenog kredita bez placanje NKOSK osiguranja, plus sto je tada kamatna stop veca ali nije fiksna.
U nekim bankama gledaju da ti podvale NKOSK kao obavezan uz kao jeftine varibijalne kamatne stope, a ljudi neznaju kako se euribor I libor racuna I koliki ce biti za 10 ili 20 godina. I pod kojim kamatnim stopama ce banke kupovati novac.
U ovom slucaju I nkosk je zaradio I banka je zaradila, Niko nije na gubitku, osim podnosioca stambenog kredita.

(petak, 15. mar 2019, 04:05) - anonymous [neregistrovani]

Mirnim putem? A ne nemirnim putem na sudu?

Narodna banka savetuje ostecene klijente da svoja prava pokusaju da ostvare "mirnim putem", a ne da trose pare na sudske sporove. Pa ovako nesto nema ni u zoni sumraka. Sta znaci mirnim putem? Nema drugog nacina nego putem sudske odluke, osim ako banke ne odluce same da svima vrate nelegalno naplacen novac i to s kamatom. Nasa narodna banka ovom izjavom zapravo podrzava kriminalnu aktivnost banaka i savetuje zrtve da ne traze pravdu i svoj novac na legalan nacin na sudu. Bruka i sramota, al' sta vredi kad tamo niko nema obraza.

(četvrtak, 14. mar 2019, 23:05) - Лоби [neregistrovani]

Мож' да буде, не мора да значи

Са становишта правне државе, какав је став Народне банке Србије по овом питању: да ли је законита, или не наплата осигурања кредита код НКОСК. Централна банка треба да изађе са јасним ставом по овом питању из домена регулисања банкарских услуга-.