Iz dijaspore u Srbiju stiglo više od 3,1 milijarde evra

Iz dijaspore je do kraja novembra prošle godinu u Srbiju ušlo više od 3,1 milijarde evra što je za 17,5 odsto više u odnosu na isti period 2017. godine.

Prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), priliv po osnovu doznaka (ličnih transfera) tokom jedanaest meseci 2018. iznosio je 3.173 miliona evra.

"Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u poslednjih pet godina, kao i za devet meseci 2018. dolazi iz zemalja u kojima živi i radi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske", kažu za Tanjug u NBS.

Najveći deo priliva doznaka se realizuje u evrima i to oko 80 procenata.

Kada je reč o prosečnim iznosu koji je ušao u našu zemlju, on se razlikuje u zavisnosti od destinacije i načina njihovog slanja.

"Preko brzog transfera novca prosečan iznos doznake se kretao oko 262 evra, dok je preko računa banaka znatno veći i bio je oko 2.000 evra", navode u NBS.

Iz Narodne banke ukazuju da prema metodologiji platnog bilansa MMF-a, koju primenjuje i statistika NBS, lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 24. jan 2019, 11:31) - anonymous [neregistrovani]

dijaspora

tu su pare koje cuce i cekaju da Srbija udje u EU.Ima para koliko zelis.

(sreda, 23. jan 2019, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

istina

U Srbiju je uslo mnogo vise novca iz dijaspore . Ja praktikujem da donosim novac licno u gotovini a tako rade i mnogi drugi ,narocito stariji ili oni koji rade na crno po svetu. Grubo racunajuci,samo sam ja uneo vise od 200 000 hiljada evra za petnaestak godina,koliko radim u dijaspori. Pozdrav Dusan

(utorak, 22. jan 2019, 21:03) - bata [neregistrovani]

dijasporoooo

pare iz dijaspore se rado prihvataju, ali se zato dijaspori ne daje nikakvo pravo, jer nad dijasporom nema konrole.

(utorak, 22. jan 2019, 18:36) - FORum LIvii [neregistrovani]

sunce tudjeg neba

Dijaspora je toliko vazna da nema ni ministarstvo niti kancelariju za dijasporu.A ovamo se prica o zaustavljanju odlaska, cak o povratku, o ocuvanju jezika i tradicije dece koja su rodjena vani,...
A i dijaspora ceka da drzava sve uradi.Cak se i ugasila Skupstina dijaspore izborim Dragana Stanojevica za predsednika i svadje koja je tim izborom nastala.Sve u svemu, ne postoji direktna, cvrsta i transparentna veza i komunikacija dijaspore sa maticom.