Koliko će gorivo koštati ove godine

Svetsko naftno tržište u 2018. godini potresale su nagle oscilacije cena. Drastično su rasle od kraja avgusta do početka novembra. Od tada su, do danas, pale za čak 40 posto. To se odrazilo i na tržište u Srbiji - od jeseni je litar benzina jeftiniji za 13, a dizela za 11 dinara. Analitičari kažu da je cene nafte za 2019. još teže predvideti nego za prošlu godinu.

Sniženje cena goriva uvećalo je promet na pumpama u Srbiji. U naftnim kompanijama očekuju redovno usaglašavanje akciza na derivate sa rastom potrošačkih cena i prate kretanja na globalnom tržištu.

"Sve to zajedno kada se uzme, teško je predvideti šta će se dešavati u narednom periodu", napominje Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

U svakom slučaju, kako dodaje, sigurno neće biti neke veće fluktuacije cena u odnosu na one koje se dešavaju sada.

"Naftnim kompanijama ide na ruku da cene goriva budu što niže jer to povećava potrošnju goriva, a od potrošnje goriva se ostvaruje dobit", objašnjava Mićović.

I dok Amerika povećava isporuke, dotle zemlje OPEK-a, posebno Saudijska Arabija i Rusija sa drugim izvoznicima, dogovorom o smanjenju proizvodnje pokušavaju da uravnoteže ponudu i tržnju. Može li to oporaviti i cene?

Ministar finansija Saudijske Arabije Muhamed El Džadan navodi da se cene goriva redovno analiziraju i da ih Ministarstvo energetike saopštva po vrlo jasnoj jednačini.

Ne postoji namera da cene energenata porastu u 2019. godini, istakao je El Džadan.

"Cene još teže predvideti nego prošle godine"

Ipak, analitičari podsećaju da su sve prošlogodišnje prognoze o kretanju cena nafte pale u vodu. Za 2019, kažu, još ih je teže predvideti.

"Džej Pi Morgan" je posle samo nekoliko meseci smanjio svoju projekciju sa 83 na čak 73 dolara, podseća Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

"Znači, jako velike oscilacije u projekcijama. I kada pitate trejdere na berzama šta očekuju, oni će vam dati toliko veliki spektar, bukvalno kao da su vam rekli da ne znaju šta će biti. Znači, jako velika neizvesnost", dodaje Radosavljević.

Napetost dodatno podiže izlazak Katara iz OPEK-a, američko-kineski odnosi i svetska ekonomska kretanja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 04. jan 2019, 12:12) - anonymous [neregistrovani]

Nisu Problem naftne kompanije...

Problem je drzava kojoj su dazbine na gorivo glavni izbor prihoda.Molim Vas da objavite udeo drzave u ceni goriva, po vrstama.

(petak, 04. jan 2019, 08:15) - anonymous [neregistrovani]

replika

"Нафтним компанијама иде на руку да цене горива буду што ниже јер то повећава потрошњу горива ..." ne bih se složio jer je potražnja za naftom (i njenim prerađevinama) izrazito neelastična - drugim riječima povećanje ili sniženje cijene ne utiče mnogo na potražnju za naftom.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">