"Moju zemlju srce bira" – povezivanje dijaspore i domaće privrede

U Novom Sadu je održan prvi Forum dijaspore "Moju zemlju srce bira", čiji su ciljevi da se poveže dijaspora i domaća privreda, kako bi ubuduće više ulagali u Srbiji, ali i da se napravi povoljno privredno okruženje za povratak uspešnih privrednika iz rasejanja.

Živeli su u inostranstvu, danas su uspešni privrednici u Srbiji, a da se vrate u maticu odlučili su najviše jer im je nedostajao rodni kraj. Mnogo ih je manje od onih koji odlaze iz zemlje, a na ovaj način pokušavaju da pokažu i drugim privrednicima u inostranstvu da je poslovati u Srbiji moguće.

"Mi hoćemo da naša vlada napravi posebne stimulacije za naše ljude iz dijaspore. Da oni dođu ovde. Zato što naša dijaspora raspolaže ogromnom efektivom. Zamislite kada u doznakama tri milijarde godišnje daje, šta bi značilo kada ona krene da ovde investira. To mogu da budu milijarde evra. To treba da bude novi pravac ekonomskog razvoja", navodi Zoran Ilić, privrednik i organizator foruma.

Pravna sigurnost je i dalje glavno pitanje koje ne postavlja samo dijaspora kada razmišlja o investiranju u Srbiji. Upravo o tome je bilo reči na skupu, a neki od povratnika ističu da nije ovo jedini problem koji decenijama muči potencijalne investitore.

"Vi treba da naplaćujete svoju robu, koja treba da se obrne za nekih 45 dana, da čekate 90, iako je zakonom regulisano 60 dana. Verujte mi, u nekim slučajevima čekate 180 do 200 dana. Zamislite da finansirate to. Time mora država da se pozabavi i da to reguliše. Regulisali su zakone, a zakon se ne primenjuje", ističe Aleksandar Rašković, privrednik povratnik iz Francuske.

Od države očekuju i da pored velikih multinacionalnih kompanija subvencioniše i domaće i privrednike iz dijaspore, a znaju i kako.

"SECO nevladina organizacija za čoveka koji radi u Švajcarskoj i hoće da uloži u Srbiju, u zemlje trećeg reda, da li Srbiju ili Crnu Goru ili neku drugu zemlju, oni daju franak na franak, sa jedan posto kamate. Znači i to je jedan podsticaj ulaganja", objašnjava Stojan Stevanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske.

Predlažu i da se privrednici srpskog porekla u inostranstvu povežu u udruženje, kao i da ih treba bolje informisati o mogućnostima ulaganja u Srbiji.

Kao jedan od dobrih načina povezivanja okupljeni su istakli Radio-televizuju Srbije, a na skupu je predstavljena i naša platforma RTS planeta. Razgovaralo se i o vezama nauke i dijaspore, a predstavljeni su i vrhunski srpski proizvodi, koji bi trebalo da zauzmu inostrana tržišta.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 28. dec 2018, 22:56) - Tomislav [neregistrovani]

Poziv dijaspori da se vrati u Srbiju

Zasto ne bismo uradili ono sto je Spanija uradila vise puta. Kad god su organizovali neku veliku medjunarodnu izlozbu kao sto je EXPO na primer uvek bi pozvali dijasporu da se prikljuci dogadjaju I ostane u Spaniji. Kao po pravilu posle ovakvih dogadjaja Spanija je ubrzano napredovala. Ja necu cekati da me bilo ko zove; ja se uskoro vracam. Prvo cu obnoviti dedin vinograd. Volim Srbiju!

(petak, 28. dec 2018, 21:18) - Дијаспора [neregistrovani]

Дијаспора је већ највећи инвеститор у Србији

Сваке године бесповратно уложимо 2,5 милијарде евра у Србију.
Зар ви заиста мислите да је Србија могла да преживи 90-е и до данас без дијаспоре?!
Ајде нека неко извуче 2,5 милијарде евра из платног промета Србије 2019. да видимо шта ће се десити?

(petak, 28. dec 2018, 04:53) - Australija [neregistrovani]

Zaboravi

Nema od toga nista !!