Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije

Elektroprivreda Srbije počela je sa prodajom "zelene" energije komercijalnim kupcima, a prvi veliki kupac u Srbiji sa kojim je potpisan ugovor je Prokredit banka.

Vršilac direktora EPS-a Milorad Grčić i član IO Prokredit banke Ivan Smiljković potpisali su aneks ugovora kojim se banci izdaje sertifikovana garancija da će joj ubuduće biti isporučivana isključivo električna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama, odnosno kapacitetima koji koriste obnovljive izvore, saopštio je EPS.

Grčić je rekao da je ovo prvi ugovor te vrste koji EPS potpisuje, i da je on veoma važan jer se njime definitivno potvrđuje da EPS sve više stremi ka proizvoidnji električne energije iz obnovljivih izvora, što je važno kako zbog budućnosti, tako i želje da EPS stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama kada je kada je reč o ovoj oblasti.

EPS trećinu proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u toku je projekat izgradnje prvog vetroparka u Kostolcu, tako da će uskoro snaga vode biti pojacana i snagom vetra, istakao je Grčić.

"Elektroprivreda Srbije pokazuje da za nas nema stajanja i da smo spremni da ponudimo nov i jedinstven proizvod na tržištu električne energije u Srbiji - ''zelenu'' energiju. I na taj način, EPS je spreman da stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama", poručio je  Grčić.

On je ukazao da je neophodno da se poveća svest o važnosti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u cilju zaštite životne sredine.

Grčić se u ime EPS-a i zaposlenih zahvalio predstavnicima Prokredit banke što su prvi imali poverenja da naprave ovaj vid saradnje.

"Držimo se filozofije da ono što smo nasledili treba da očuvamo i obnovimo i unapredimo shodno 21. veku i modernoj tehnologiji, ali i uvećamo. Uvećanje se u ovom momentu ogleda kroz vetropark u Kostolcu gde je projekat u fazi realizacije", rekao je Grčić.

On je dodao da EPS ne gleda u u kalendar kada su poslovi u pitanju i da će raditi kako u decembru, tako i januaru jer od tog predzueća, kako kaže, zavisi svaki privredni subjekt i domaćinstvo u Srbiji.

"Prvi smo instalirali solarne punjače za naše automobile" 

Član Izvršnog odbora Prokredit banke Ivan Smiljković rekao je da ta banka nastoji da unapređuje poslovanje između ostalog i kroz smanjenje potrošne energije.

"Odlučili smo se za poseban ugovor sa EPS-om kako bi ubuduće u svom radu koristili isključivo električnu energiju sa garancijom porekla iz obnovljivih izvora energije", istakao je Smiljković.

Potpisivanje ugovora sa EPS-om je samo nastavak dosadašnje uspešne prakse, rekao je on ističući da je ta banka dosta toga uradila na ovom polju u poslednjih desetak godina.

"Prvi smo instalirali solarne punjače za naše automobile, a 50 odsto flote čine električni i hibridni automobili. Kontinuirano smo radili na smanjenju električne energije, a i ono što smo trošili nastojali smo da smanjimo", rekao je Smiljković.

Kako je naglasio, u poslednje tri godine, Prokredit banka je za 25 odsto smanjila potrošnju elektrčne energije, a toplotne za 30 odsto.

Kupci na garantovanom snabdevanju (kategorija domaćinstava) ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer trenutno ne postoji zakonska mogućnost.

Ukupna snaga hidroelektrana u vlasništvu EPS-a je oko 2,9 gigavati. Plan je da se sertifikati dobiju za sve hidroelektrane i taj proces je u toku. 

Godišnja proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u EPS-u je oko 10 milijardi kilovat-sati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво