Stručnjaci za vizuelne efekte sve traženiji

Izvoz IT sektora prošle godine dostigao je 900 miliona evra, od čega 70 odsto čini računarsko programiranje. Jedna od oblasti koja nalazi sve više prostora na stranim tržištima je malo poznati VFX – kreiranje posebnih vizuelnih efekata za filmsku industriju i reklame. Malo je stručnjaka za izradu takvih efekata, pa se otvaraju i specijalizovani studiji za njihovu obuku.

Specijalne efekte tzv. VFX u Srbiji rade već 11 godina, a iza sebe imaju više od 200 uspešno završenih projekata, uglavnom za filmsku industriju. Domaći umetnici animacije radili su za Holivud i Bolivud, ali i za domaće filmove.

Menadžer produkcije Kasandra Bakić napominje da se radi po vrlo jasnim zahtevima.

"Tako da imamo neki kreativni input od supervizora i režisera. Naravno da uvek ima malih odstupanja i sa nekim klijentima smo imali prilike do sada da se i sami kreativno izrazimo", dodaje Bakićeva.

Posla kažu, ima ali ne i dovoljno stručnih animatora, te su pre pet godina osnovali sopstveni centar za obuku, kroz koji je prošlo 90 odsto njihovih zaposlenih. Nikola je završio obuku za modeling, ali se opredelio za rad na završnoj etapi sklapanja delova animacije, tzv. kompoziting.

"Oko godinu dana ljudi idu na praksu da bi mogli da nauče, jer nije tu samo stvar u tome da se nauči kako da se radi u programu, nego kako da se rešavaju određeni problemi – od kolor korekcije, do grin skrina", kaže diplomirani dramaturg Nikola Jelačić.

Za animaciju i specijalne efekte imaju 17 kurseva (tri za tinejdžere) koji traju, od mesec dana do tri i po meseca. Za osnovne, neophodno je poznavanje rada na računaru i engleskog jezika, ali za neke kurseve treba znati program 3D maja, slikanje ili fotošop.

Iva Mioković iz centra za obuku "Krater studio" navodi da se obuka obavlja za razne pozicije.

"To su pozicije - modelar, animator, riger, sve koje su potrebne u VFX industriji koja je jako mlada, a deficitu smo sa artistima", ističe Miokovićeva.

Prihodi od specijalnih filmskih efekata u Srbiji nisu objavljeni, ali je poznato da je za neke od novijih filmova sa animacijama, vrednih na desetine miliona evra i do polovine budžeta izdvojeno upravo za specijalne efekte.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">