Uspeh srpskih vinogradara na takmičenju u Italiji

Veliki uspeh srpskog vinogradarstva i vinarstva u baroknoj palati "Terci" u italijanskom Bergamu nadomak Milana. U konkurenciji 260 etiketa, vrsta vina od sorti Kaberne Sovinjon i Merlo, Srbija je osvojila devet zlatnih medalja. Naša zlatna vina potekla su iz vinograda Fruške Gore, smederevskih brežuljaka, Župe i Negotina.

U porodici Milanović u Velikoj Drenovi glavni posao, kao i kod mnogih komšija, jeste proizvodnja kvalitetnih loznih kalemova. Dragica i Bojan su otišli stepenik više. Uložili su u vinograd, proizvodnju kvalitetnog grožđa i vina. Trud se isplatio pa je ovog vikenda stigla zlatna medalja sa prestižnog vinskog takmičenja u Bergamu.

"To nam samo daje satisfakciju da idemo dalje, da širimo proizvodnju jer kvalitetna i dobra vina su rezultat umeća i teškog rada. Vinarija je rezultat dve porodice, moje koja se bavi vinogradarstvom i suprugove koja se bavi kalimarstvom", kaže  Dragica Milanović, vinar iz Velike Drenove.

Inače, na vinskom konkursu u Bergamu naša vina našla su se ispred mnogih francuskih, španskih i nemačkih vina. Pojedinačno gledajući najviše medalja osvojila je kanadska vinarija čiji je glavni tehnolog poreklom sa naših prostora.

"Vino koje je osvolilo najviše nagrada rađeno je u apasimento stilu, što znači od sušenog grožđa. Takva vina imaju povećanu količinu alkohola i bolju koncentraciju arome. Ja se nadam da bi moja vina mogla da dođu u Srbiju. Moje desertno vino Ajsvan, zato što u Srbiji toga nema. Znam da u Srbiji postoje dobra vina i ovo takmičenje je pokazalo da se u Srbiji rade jako kvalitetna vina", kaže Aleksandar Kolundžić, iz vinarije "Nijagara fols – Kanada".

Na konkursu u Bergamu ocenjivalo je 80 sudija. To su bili vrhunski svetski poznavaoci vina, enolozi i proizvođači.

"Ovaj međunarodni konkurs pokazao je da svetski vinari veoma dobro rade na kvalitetu. Tu su najviše pokazale moje kolege i prijatelji iz Srbije koje su osvojile mnogo zlatnih medalja", kaže Boris Gaina, akademik iz Moldavije.

Sudija iz Kine Sun Jie kaže da u Bergamu svake godine otkriju nešto, pojavljuju se nova vina i vinogradari a da ova godina nije bila dobra u njenoj zemlji.

"Na ovaj konkurs poslata su odlična svetska vina, a posebno smo zadovoljni kvalitetom vina iz istočnih zemalja. Zadovoljan sam i radom simpozijuma na kojem se najviše govorilo o genetici i genetski modifikovanim organizmima", kaže direktor konkursa "Bergamo" Serđo Kantoni.

Uspeh je utoliko veći jer smo po broju osvojenih medalja na drugom mestu iza neprikosnovene Italije. Inače, na konkurs u Bergamo stigla su vina iz 26 zemalja.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. okt 2018, 11:21) - Goran [neregistrovani]

Vina i medalje

Da ti, koji ocenjuju vina, znaju u kakvim se uslovima ta vina prave..... Inače, nisam prebrojao tačno, bilo je oko 30-ak zlatnih medalja.

(nedelja, 28. okt 2018, 11:35) - anonymous [neregistrovani]

Kao po običaju

Gde je promocija naših kvalitetnih vina, suhomesnatih proizvoda i ostale kvalitetne robe koje znamo da proizvedemo ? Na primer, u supermarketima ima francuska stona vina niže klase a nema nagradjena domaća vina, ima užasnih suhomesnath proizvoda a nema kvalitetnog.
Dajte malo promocije na TV i medijama i prodajnih punktova gde se ta roba može kupiti.
Kao po običaju znamo da proizvedemo a neznamo da reklamiramo i unovčimo.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">