"Srbija želi više direktnih kineskih investicija"

Profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović kaže za RTS da odlazak predsednika Aleksandra Vučića u Kinu pokazuje našu nameru da u kontinuitetu održimo visok nivo političkih kontakata, kao i da građani Srbije žele mnogo više direktnih kineskih investicija. Navodi da su primedbe evropskih zvaničnika dokaz da se EU, kao dominantnoj političkoj i ekonomskoj sili u ovom delu sveta, ne sviđa da to područje deli sa Kinom.

Dragana Mitrović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da će ovo biti peti susret predsednika Vučića sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kao i da je to pokazatelj namere da se održi visok nivo političkih kontakata.

"Mi se tu pokazujemo kao jedan odan partner Kine, saradnik Kine na svim njihovim inicijativama i kao zemlja koja vrednuje Kinu kao domaćina brojnih multilateralnih inicijativa", navodi Mitrovićeva.

Kada je reč o ekonomiji, Mitrovićeva ukazuje da možemo da vidimo talas mnogo prisutnijeg kineskog ekonomskog značaja u našoj privredi.

"Mi kao građani Srbije želimo mnogo više direktnih kineskih investicija koje otvaraju nova radna mesta, želimo i prenos tehnologija, jer Kina je u mnogim granama proizvodnje IT sektora, informatičko-komunkacionih tehnologija svetski lider, tako da bismo mi voleli da neke veoma napredne kineske kompanije otvaraju pogone ili istraživačke centre u Srbiji", objašnjava Mitrovićeva.

Ukazala je da bismo voleli i da Kina mnogo više da ulaže u poljoprivrednu proizvodnju, jer su, kako kaže, najavili da će otvoriti tržište za naše proizvoide, a mi nemamo kapacitete i potrebna je ta inicijalna podrška da se kapaciteti prošire.

"Možemo ovo da vidimo kao talas jednog sada zaista mnogo prisutnijeg kineskog ekonomskog značaja u našoj privredi, ali da sačekamo ovo su samo najave", kaže Mitrovićeva.

Govoreći o velikom biznis forumu, letnjem Davosu, Mitrovićeva ističe da će pored našeg predsednika biti još tri čelna čoveka država.

"Tema je prilagođavanje društava četvrtoj tehnološkoj revoluciji, koristan skup, jedna od većih aktivnosti Svetskog ekonomskog foruma, a kada se tamo pojavi šef države on hoće da kaže da ta država izuzetno poštuje Kinu kao domaćina, ona se ove godine 12 put pojavljuje kao domaćin, i da mi želimo da damo doprinos da se priključimo ovim inicijativa i da kroz njih ojačamo bilateralne ekonomske odnose", tvrdi Mitrovićeva.

"EU se ne sviđa da ovo područje deli sa Kinom" 

Kada je reč o primedbama EU da Kina pokušava politički i ekonomski da podeli Evropu, Mitrovićeva kaže da smo mogli da čujemo takve primedbe i nekoliko godina unazad, a u novije doba sve jasnije i direktnije.

"Svakako da se EU kao dominantnoj sili, političkoj i ekonomskoj u ovom delu sveta, ne sviđa da to područje deli sa Kinom", ističe Mitrovićeva.

Ipak ističe da je zanimljiv podatak da je u zemlje Evrope samo od početka ove godine stiglo 22 milijarde dolara kineskih investicija.

"Ako gledamo Uniju kao celinu naravno da su one ozbiljan bilateralan partner Kine, i u ekonomiji i u politici, ali ovaj prostor koji npr. Nemačka kao najveća ekonomija EU vidi kao gravitacioni – ona želi da se sve okolne zemlje i njihove privrede okreću oko njene ekonomije i ne želi konkurenta", objašnjava Mitrovićeva.

Sa druge strane, ističe, Evropska komisija i druge evropski forumi i zvaničnici smatraju da je kineski poslovni model u direktnoj sprotnosti sa evropskim standardima i vrednostima koje su pokazuju.

"Kineski projekti se dogovaraju na političkom nivou, kako oni kažu, korporacije dobijaju posao u ovim prjektima odlukom vlade, a ne na otvorenom tenderu, zatim državne kineske banke takođe odlukom vlade finansiraju ovakve poduhvate", kaže Mitrovićeva.

"Oni smataraju da Kina seje jednu poslovnu praksu koja nije prihvatljiva i ne bi voleli da zemlje kandidati prihvate ovu praksu kao jedan model. Takođe smatraju da je to okvir možda za korupciju", dodala je profesorka Mitrović.

Na pitanje vide li se tu drvostruki aršini EU, Mitrovićeva kaže da se to podrazumeva, jer se velike sile se ponašaju onako kako im odgovara.

"Pogotovu EU u brojnim problemima najlagodnije je da spočitava malim državama koje su do juče morale bespogovorno da slušaju sva ova uputstva i nije sporno da ona koristi momenat, ali za nas može biti korisno. Pre svega, moramo sve da čujemo i da odgovorimo na to, ali za nas je korisno da promislimo o tome, jer one imaju zaista visoke standarde i u oblasti investiranja i trgovanja i korisno je da promislimo da li je nešto od tih preporuka i primedbi vredno da se usvoji i da postupimo po njima", zaključila je Mitrovićeva.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се