Koji je značaj Gazivoda?

Strateški važno pitanje, Gazivode, ovaj put u pitanje su dovele posetu predsednika Srbije Kosovu i Metohiji. Iako je 80 odsto površine jezera na severu Kosmeta u opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, Zubinom Potoku, Priština pita šta bi srpski predsednik tamo tražio. Gazivode, kojima upravlja Javno preduzeće "Ibar" zajedno sa "Trepčom" i trafostanicom "Valač", strateški su važne i za Srbiju u celini.

Direktor preduzeća "Ibar" Srđan Vulović kaže da termoelektrana u Obiliću ne može da radi i da ne može da hladi svoja postrojenja bez vode sa Gazivoda.

"U sekundi se isporučuje četiri i po kubnih metara vode, prema Prištini – na godišnjem nivou to je oko 130 miliona kubnih metara vode. Druga važna uloga Gazivoda je takođe proizvodnja električne energije, godišnje se proizvodi oko sto gigavat-sati. Treća uloga je vodosnabdevanje, sa ovog jezera pije negde oko 800.000 stanovnika Kosova vodu", navodi Vulović.

Sedamdesetih godina prošlog veka, brana i ceo hidrosistem izgrađeni su uz kredit Svetske banke od oko 900 miliona evra. Otplatila ga je Republika Srbija, delom i "Đerdap".

Vulović opisuje situaciju na terenu: "Mi radimo, proizvodimo, a plodove našeg rada ubira južno preduzeće 'Ibar Lepenac' u Prištini. Neka procena je da desetak miliona evra može da ostane prihoda zahvaljujući našem radu na jezeru Gazivode. Nama ostaje plata i finansiranje iz budžeta Republike Srbije."

Pored tolike vode, u četiri srpske opštine na severu nema je dovoljno. I to nije jedini značaj jezera.

"On znači očuvanje života Srba na Kosovu, to su te naše četiri opštine u južnoj srpskoj pokrajini i one su bitne jer tu narod ima sigurnost da će imati gde da radi, ima sigurnost da je to kompanija kojom upravlja EPS i, jednostavno, Gazivode znače da Priština ne preuzme ono što pripada Srbiji", kaže Jelica Putniković iz Balkan magazina.

Osim ekonomskog, na dnu jezera skriven je i drugi značaj. Jezero je nastalo kada je iseljeno i potopljeno 14 naselja, a sa njima i ostaci dvora kraljice Jelene Anžujske, kula zvonara iz 13. veka, dve srednjovekovne crkve, devet rimskih nekropola, kao i drugi spomenici koji svedoče o srednjovekovnoj, ali i mnogo daljoj istoriji.

Sve to biće deo dokumentarno-igranog filma Dušana Jovovića "Gazivode – putevima Jelene Anžujske".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво