Memorandum sa kineskom kompanijom za rekonstrukciju pruge Beograd–Niš

Zorana Mihajlović je u Sofiji potpisala Memorandum o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge Beograd–Niš sa kineskom kompanijom "Čajna roud end bridž korporejšn" (China Road and Bridge Corporation – CRBC).

Modernizacija železničkog Koridora 10 za Vladu Srbije je prioritetan projekat, a kompanija CRBC zainteresovana je da u njemu uzme učešće, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Rekonstrukcija pruge Beograd–Niš važna je pre svega za Srbiju, ali je neophodna i za bolje povezivanje železnicom u čitavom regionu, kako bismo imali efikasnu i brzu železničku vezu na celom potezu od Budimpešte do Pireja", rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da je prvi korak u rekonstrukciji pruge od Beograda do Niša izrada projektne dokumentacije za 198 kilometara ove pruge, a procenjuje se da je za rekonstrukciju potrebno oko 600 miliona evra.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsednice Vlade Ane Brnabić, na marginama Sedmog samita šefova vlada Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji.

"Brza pruga do Mađarske biće završena za tri godine"

Gradnja treće deonice brze pruge Beograd–Budimpešta od Novog Sada do Subotice, za koju će sutra u Sofiji biti potpisan komercijalni ugovor, biće završena za tri godine, najavila je ranije danas Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva je rekla da će potpisati komercijalni ugovor vredan 943 miliona evra za rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju još jednog za brzu prugu između Novog Sada i granice sa Mađarskom.

Zorana Mihajlović je najavila i da će radovi početi najkasnije do 1. marta.

Ugovor će biti potpisan sa konzorcijumom kineskih kompanija "Čajna rejlvej internešenel" (China Railway International) i "Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani" (China Communications Construction Company – CHCH) i "Infrastrukturom železnice Srbije".

"To je trenutno najveći ugovor koji se ovde potpisuje. Očekujemo da se nakon potpisivanja u narednih nekoliko meseci završi ugovor o finansiranju i da imamo kredit sa kineske strane, pošto već imamo odobrenje, ali se mora završiti da administracija", navela je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da svakako sledeće godine treba da počne da se radi treća deonica, s obzirom na to da je Srbija pripremila sve što je potrebno za nju.

Ukazala je da Mađarska tek sada raspisuje tender za svoju deonicu i da s njihove strane radovi tek treba da počnu naredne godine.

Ministarska će u okviru samita u ime Vlade Srbije potpisati i Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova NR Kine o zajedničkoj podršci izgradnji industrijskog parka za voće i povrće.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 07. jul 2018, 06:39) - anonymous [neregistrovani]

A sto je sa Rusima

Zar nemamo sličan ugovor sa Rusima ,koji su se već dokazali kvalitetom i rokovima.

(petak, 06. jul 2018, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

A ti se, Benkovčaninu,

... lepo vrati u Hrvatsku!

(petak, 06. jul 2018, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

Brza pruga do Madjarske

Jos u vreme Jugoslavije je bilo reci da ce biti za godinu-dve.

(petak, 06. jul 2018, 21:58) - Stanko [neregistrovani]

Mi pravimo fontane

A prugu nam rade Kinezi. Napredno, nema šta.

(petak, 06. jul 2018, 21:03) - R.S.K_Benkovac [neregistrovani]

Kod nas...

Nedovoljno radnih mjesta,pola radno sposobnih na birou a puteve,zeleznice,mostove...svu infrastrukturu grade stranci i strane kompanije. Uspjeli smo...svaka cast.

(petak, 06. jul 2018, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Sporo

Ovi rokovi su zaista skandalozni..