Počeo trgovinski rat između Kine i SAD

Nove tarife Sjedinjenih Država na uvoz kineske robe stupile su danas na snagu. Kina je brzo uzvratila udarac Vašingtonu i uvela kontratarife. Ako spor dve trgovinske velesile eskalira, američki predsednik Donald Tramp poručuje da je spreman.

Vašington je povećao carine na 34 milijarde dolara vredan uvoz iz Kine u 12.01 po istočnom američkom vremenu, što je prvi korak koji bi mogao da dovede do lančane reakcije i ubrzavanja serije novih tarifa, izveštava agencija AP.

Peking je na ovaj čin ekspresno odgovorio uvodeći smesta kontracarine na uvoz robe iz SAD.

Carine na američku robu su "odmah stupile na snagu" nakon što je Vašington povećao svoje tarife, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi agencija AP.

Kako su Kinezi ranije najavili, na listi američke robe koja će biti predmet odmazde su, između ostalog, soja, električni automobili i viski.

Finansijska tržišta su odmah reagovala na najnoviji razvoj događaja. Indeks japanske berze Nikei 225 je skočio za 1,4 odsto, dok je Kompozitni indeks na berzi u Šangaju ojačao za 0,7 odsto, a hongkoški Hang Seng za 0,8 odsto.

Tramp je u četvrtak razgovarao o trgovinskom ratu sa novinarima koji su sa njim leteli u Montanu povodom izborne kampanje. 

Predsednik SAD je tom prilikom najavio dodatne američke tarife na uvoz iz Kine u vrednosti od 16 milijardi dolara, koje će biti uvedene za dve nedelje.

Američka agencija navodi da bi nakon toga neprijateljstvo moglo još više da se zaoštri, i da je Tramp rekao da su SAD spremne da ciljaju dodatnih 200 milijardi dolara kineskog uvoza, a zatim još 300 milijardi dolara – ako Peking ne popusti zahtevima Vašingtona.

Time bi ukupan iznos kineske robe koja je na udaru američkih tarifa dostigao potencijalnih 550 milijardi dolara – što premašuje prošlogodišnji izvoz proizvoda iz Kine u SAD od 506 milijardi dolara.

Trampova administracija tvrdi da je Kina razvila "predatorske taktike" u nastojanju da pretekne SAD na planu globalne tehnološke dominacije.

Ove taktike, prema tvrdnjama Vašingtona, uključuju sajber krađe i uslovljavanje američkih kompanija da ustupe svoje tehnologije Kinezima u zamenu za pristup kineskom tržištu.

Provladin list Čajna dejli je optužio Trampovu administraciju da se "ponaša kao banda huligana", koja bi mogla da nanese štetu globalnoj ekonomiji ukoliko je druge zemlje ne zaustave, dodajući da "ne treba da postoje dileme u pogledu u odlučnosti Pekinga".

Američka privredna komora u Kini apelovala je na obe strane da pregovaraju o rešavanju situacije.

"Nema pobednika u trgovinskom ratu", naveo je predsednik te komore Vilijam Zarit u saopštenju, dodajući da američke kompanije žele pravedniji tretman, dok će im tenzije između SAD i Kine naškoditi.

"Pozivamo dve vlade da se vrate za pregovarački sto", poručio je Zarit.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 06. jul 2018, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

A bogami ni matematicar

Ako si mesecno ziveo sa 500 eura, a sledeci mesec dobijes 8% manje tj 460 eura,neces propasti.

(petak, 06. jul 2018, 15:59) - Kosta [neregistrovani]

Bravo Srbi

Dok je ceo svet jeo rukama Srbu su jeli zlatnim viljuskama.Zato smo tu gde jesmo.

(petak, 06. jul 2018, 15:42) - anonymous [neregistrovani]

Obveznce

nema veze SAD su u EU samo 2009 pocetkom Obamine vladavuine kupile obaveznice za preko 9000 milijardi pa imaju lose odnose.Neoliberalizam preti da urusi Ameriku i Tramp radi da zastiti svoje.Ne zaboravimo da Tramp ne pripada bratiji koja pali i zari svetom vec je protiv njih

(petak, 06. jul 2018, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Obveznce

Koliko ja znam Kina drzai oko 800 milijardi u obveznicama u Americi! Ako ih povuce u bilo kom trenutku to bi bio krah Americke privrede. Naravno Kinezi nisu ludi da to urade.

(petak, 06. jul 2018, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

hahaha

Nikad nisu ni pomislili da ce ih komunisticka Kina jednom tuci njihovim oruzjem,sada im nije preostalo nista drugo nego da bjeze iz igre koju su sami osmislili i natjerali sve druge da postupaju po tim pravilima.A kleli su se u slobodu trzista,protoka roba i kapitala...Licemjeri!

(petak, 06. jul 2018, 12:55) - anonymous Lala [neregistrovani]

Ja mislim ,

Ipak je Kina ta koja će imati više štete jer se mnogo uplela u Američku tehnologiju.

(petak, 06. jul 2018, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

Памтимо, памтимо

@Ne zaboravite

Не заборављамо. Али исто тако знамо да Кина има организовану ДРЖАВУ стару 5000 година. Постоји ваљан разлог што је то тако. Трамп је ту још пар годиница, а Кина ће бити ту још ко зна колико хиљада година.

(petak, 06. jul 2018, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Ja strucnjak nisam

Ali sam citao da Kina ima oko 8% udela u papirima na americkoj berzi. Takodje sam citao da ako bi to povukla onda bi amerika u trenutku propala. Ja strucnjak nisam,ali garantujem da sam to citao.

(petak, 06. jul 2018, 12:11) - anonymous [neregistrovani]

nema

pobednika u trgovinskom ratu. 

(petak, 06. jul 2018, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Ne zaboravite

da je Tramp iskusan biznismen i da vrlo dobro zna sta radi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">