Briselska zvezda za srpske čvarke

Srpske čvarke i svinjsku mast nagradio je prestižni Briselski institut za ukus i kvalitet hrane. Gregor Guberinić, proizvođač iz okoline Mladenovca, nada se da će briselska zvezda otvoriti vrata Evrope za čvarke iz Srbije.

Ne događa se svaki dan – na svečanoj ceremoniji dodela nagrada, u elitnom društvu proizvođača hrane iz celog sveta, crveni tepih za jedan tradicionalni proizvod iz Srbije.

"Znali smo da imamo jako kvalitetne proizvode, ali smo želeli da dobijemo jednu potvrdu od svetske, renomirane kuće koja se bavi analizom i procenom kvaliteta hrane", ističe Gregor Guberinić iz kompanije "Bibli".

Da bi se našli na ovom mestu, čvarci su prošli nezavisnu i strogu analizu žirija u kojem je više desetina kuvara iz raznih evropskih zemalja. Pred sudijama je samo proizvod, bez imena zemalja i proizvođača.

"U toj analizi žiri je gledao i teksturu, i ukus, i miris, i boju tog proizvoda. Na osnovu tih parametara, doneli su ocenu i dodelili nam nagradu, tu jednu zlatnu zvezdu", objašnjava Guberinić.

Loren Vasenhof sa Briselskog instituta za kvalitet i ukus hrane kaže su čvarci dobili jednu zvezdicu, što znači 70 i više poena.

"To je jako dobar rezultat, znači da je proizvod vrlo dobar", dodaje Vasenhof.

Odnedavno, kompanija iz okoline Mladenovca ima i dozvolu za izvoz u zemlje članice EU. Zvezdica iz Brisela mogla bi da otvori nova vrata za čvarak iz Srbije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 02:54) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Svaka cast za prestiznu nagradu! Srbija proizvodi organsku hranu vrhunskog kvaliteta, u tome smo prepoznatljivi u celom svetu. Kad bi se samo potrudili da je malo vise promovisemo, mogli bismo da hranimo pola evrope.

(utorak, 12. jun 2018, 20:12) - Jao,rusofili! [neregistrovani]

Ruske prodavnice u Nemačkoj,

prodaju čvarke iz - Mađarske!