Unosan posao u Srbiji – uzgoj kunića

Uzgajivači kunića u Srbiji postali su deo Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije što će im, posle više decenija, omogućiti da konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova. Malobrojni proizvođači kunića u Srbiji tvrde da je reč o sigurnom i isplativom poslu.

Porodica Doknić iz Bajmoka kod Subotice uzgojem kunića bavi se već 15 godina. Posao su započeli kao hobi, a sada spadaju među najveće proizvođače u Srbiji.

"Trenutno radim sa nekih 200 ženki i to je nekih 10.000 komada na godišnjem nivou, znači mesečno 700-800 komada. Sa nekim minimalnim ulaganjima do 5.000 evra može da se zaradi jedna lepa prosečna plata u Srbiji", kaže Aleksandar Doknić.

Jelena Doknić nedavno je napustila posao u državnoj firmi i posvetila se farmi kunića.

"To je opuštajući posao, jako je lep, bez imalo stresa", kaže Jelena.

Srpski proizvođači ne mogu da zadovolje ni desetak procenata od domaćih potreba za mesom kunića. Veterinarski zavodi od slezine kunića prave vakcinu protiv svinjske kuge, a marketi i restorani u Beogradu ne pitaju za cenu. Krzno je takođe traženo, a proizvodnja za svetsko tržište je ogroman, neiskorišćeni potencijal.

"Mogle bi se izvoziti desetine hiljada komada na nedeljnom nivou, to je izvoz u Evropsku uniju ili Rusiju", kaže Aleksandar.

Bajmočki proizvođač pozdravlja odluku države da prepozna uzgoj kunića kao deo stočarstva, kako bi mladi bračni parovi mogli da apliciraju za sredstva i da se uz pomoć države podigne proizvodnja na nivou cele zemlje.

Jelena Doknić taj posao preporučuje svakoj majci i svakoj porodici. "Da mogu zajedno kvalitetno da provedu vreme, a uz to i da zarade novac", rekla je Jelena.

Farmeri iz Bajmoka tvrde da je meso kunića najzdravije za ishranu zbog svoje nutritivne vrednosti i manjka masnoća i holesterola. Po Doknićima, bavljenje kunićima pozitivno deluje i na bračne i na porodične odnose.

broj komentara 11 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. maj 2018, 15:02) - anonymous [neregistrovani]

Хммм!

Да не буде као са пужевима?

(subota, 26. maj 2018, 19:55) - anonymous [neregistrovani]

Bože sačuvaj!

Dobri porodični odnosi? Da mladi bračni parovi apliciraju?
Zašto se ne bavite nečim drugim? Postoji toliko poslova koji nisu smrtonosni po druge! Kunici su divna i osećanja bića, kako možete uzgajanje istih za meso i krzno nazvati "kvalitetno provedenim vremenom sa decom"? Učite decu da vole životinje i pronađite neko humanije zanimanje.
Kasnimo za svetom 400 godina.

(subota, 26. maj 2018, 18:36) - Nikola [neregistrovani]

Zbog cega?

Sto ne bismo ostavili te zivotinje na miru?

(subota, 26. maj 2018, 16:56) - Marko [neregistrovani]

Okrutno

Meni ovo deluje vrlo okrutno. Preslatka mala bica, ubijaju se zbog krzna... Ne bih mogao to ikad

(subota, 26. maj 2018, 16:49) - Vegan Lilian [neregistrovani]

Apsurd

Danas je varvarski uzgajati bilo koju vrstu životinja za krzno, meso... Meso i krzno može da se zameni, život ne može. To su osećajna i inteligentna bića, nisu zaslužila da umru kad može i veštačko krzno da se nosi i povrće i voće da se jede. I zdravije je i prihvatljivije. Ne budimo vandali. Budimo ljudi. Budimo humani. Pokažimo samilost prema životinjama, mnogo je razloga za to.

(subota, 26. maj 2018, 16:43) - ana [neregistrovani]

neisplativo

stvarno mi ne pada na pamet da se bakcem sa zecevima, koliko god pricali da je unosno.
ko je imao zeca, zna o cemu govorim.

(subota, 26. maj 2018, 16:25) - Goran [neregistrovani]

Ko jede zeceve

Konzumiranje svinjskog i govedjeg mesa je postalo vec kulturoloska stvar, tu i tamo neko jede jagnje, ali nikad nisam viseo da neko jede zeceve. Kako moze neko tako malu, pufnastu zivotinju da pojede? Kako je to unosan posao kad niko ne jede zeceve? Ne kapiram.

(subota, 26. maj 2018, 16:07) - Tamara [neregistrovani]

Stop eksploataciji i ubijanju životinja

Postoji mnogo unosnijih i boljih poslova od ubijanja životinja. Zašto da konstantno budemo zadnji u nečemu? Prebacite se na neki drugi posao, gde nećete štetiti životinjama, ljudima i planeti. Kunići su predivne životinje i ničim nisu zaslužili da umru zbog ljudske oholosti!

Osoba koja posao uzgajanja životinja koje se ubijaju radi krzna naziva "opuštajućim, jako lepim poslom i bez imalo stresa" ne zaslužuje ni minimum poštovanja, a očigledno je da nema ni gram ljudskosti u sebi.

(subota, 26. maj 2018, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

Uslovi drzanja

Drago mi ja sto je ova porodica vredna i nasla za sebe dobar vid biznisa. Ipak mi smeta nacin na koji se drze kunici. Po mom utisku su kavezi premali i tesni.

(subota, 26. maj 2018, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

Bez krzna

Srbija i ceo svet bez krzna zauvek!