Brnabić: Nikome nećemo umanjivati penzije

Penzije se ne mogu samo vratiti onako kao što MMF traži na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da se za 80 odsto penzionera umanjuje penzija, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić je, komentarišući predlog MMF-a da se ukinu privremene krizne mere za penzionere, rekla da će Vlada taj predlog ozbiljno i racionalno razmotriti, i doneti odluku o daljem postupanju.

Brnabićeva je rekla da se već duže vreme razgovara sa MMF-a o tom predlogu, a ona će sama za nekoliko dana imati sastanak sa njihovim predstavnicima.

"Važno je da o tome razmišljamo racionalno, ne možemo samo da vratimo penzije onako kao što MMF traži na pređašnji nivo, zato što bi to značilo da za 80 odsto penzionera umanjujete penzije", rekla je Brnabićeva u Subotici, gde je obišla radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje "Tisa–Palić".

Objasnila je da postoji grupa penzionera sa najnižim penzijama kojima se one nikada nisu umanjile, zatim oni kojima su tada penzije umanjene, ali su u poslednje tri godine povećane više nego što je bilo umanjenje, kao i grupa kojima su penzije i dalje manje nego što su bile pre mera fiskalne konsolidacije.

Premijerka je naglasila da se ne može jednostavno reći – taj zakon se ukida, "zato što nikome nećemo umanjivati penzije".

"Možemo da vidimo samo kako fazno da pređemo ponovo na jedan normalni sistem, da se dvogodišnje usklađuju penzije, sa rastom BDP-a i o tome ćemo razgovarati", rekla je Brnabićeva.

"MMF rekao da je Srbija šampion odgovornog vođenja fiskalne politike"

Navela je i da je MMF rekao da je Srbija apsolutni šampion i primer odgovornog vođenja fiskalne politike i odgovorne implementacije aranžmana i da je državna kasa stabilna i ponovila da Vlada, uz trenutni rast, planira još jedno povećanje plata i penzija.

"Upravo zbog toga, ako planiramo još jedno povećanje, onda nema više govora da ukidamo zakon i da se vratimo gde smo bili. Ne možemo, i nećemo da se vratimo gde smo bili, želimo da razgovaramo o tome kako da, na većem nivou penzija, možemo da pređemo na redovno dvogodišnje usklađivanje", zaključila je Brnabićeva.

Misija MMF-a predvođena Džejmsom Rufom, koja je od ponedeljka u Beogradu na pregovorima o novom aranžmanu sa Srbijom popularno nazvanom "čuvarkuća", sugerisala je predstavnicima Vlade da ukinu privremene krizne mere za penzionere – odnosno Zakon o privremenom umanjenju penzija, koji je na snazi već četiri godine

MMF je poručio srpskoj strani da nađe sistematsko rešenje za penzije, budući da su javne finansije u poslednje tri godine stabilne, piše Politika.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 13. maj 2018, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

novo kupovanje vremena

To znači, još najmanje dve godine produženja važnosti famoznog Zakona . Dobar manevar,samo ne zaboravite gospodo da trebate "fazno" da nam vratite i ono što ste nam do sada ukrali .

(subota, 12. maj 2018, 10:04) - anonymous [neregistrovani]

Namerno unošenje zabune

U predlogu MMF-a se uopšte ne spominje povećanje, a pogotovo ne umanjenje penzija, već isključivo ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija!
Mislim da bi to bilo jedino ispravno i fer rešenje!
Zahvaliti se penzionerima na pomoći i u narednom periodu im vratiti uzeto!

(petak, 11. maj 2018, 18:58) - anonymous [neregistrovani]

Re:Privremena resenja...

...mislim,siguran sam 100 %,da nisi u pravu,u bogatim drzavama sa malom nezaposlenoscu penzioni fondovi puni su a penzije nikada ne kasne,obicno se isplacuju poslednjeg dana u mjesecu za naredni mjesec i nikada,nikada ne kasne a svake godine,uvecavaju se,u nekim od drzava isplacuju se,jednom u toku godine onima sa nizim penzijama,"nekakvi" regresi...

(petak, 11. maj 2018, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

privremena resenja

pensioni sistemi sirom sveta su u kolapsu sa privrednim rastom i nezaposlenoscu. Da bi taj sistem bio obezbedjen, moraju svi da rade, i da posao odnosno radna mesta budu neograniceno dugo obezbedjeni.
Ali tu je problem svih ekonomija. Austrija svake godine iz budzeta prebaci 14 milijardi evra kako bi svaka penzija bila redovno isplacena. Taj visak treba prvo imati, a znamo da je Austrijska ekonomija medju naj jacima u svetu. Srbija mora da obezbedi radno mesto za svakog radno soposobnog gradjanina i da to radno mesto osigura sto duze. Ostalo je onda vrlo laka matematika. Koliko para toliko penzije!

(petak, 11. maj 2018, 17:31) - ano imus [neregistrovani]

Penzije

Premijerka neka prvo pogleda kolike su penzije.
Penzije su zakonom steceno pravo coveka i nemoze neko da ih dira.
Vratite penzije koje ste smanjili da ljudi normalno zive.

(petak, 11. maj 2018, 17:08) - Olga [neregistrovani]

Nerealno

Mislim da se potkrala greska, jer nikako nije moguce da bi vracanjem penzija na predjasnji nivo znacilo da se za 80% penzionera umanjuje penzija. Pored toga sasvim ocekivano je da ce nasa Vlada zauzeti stav da samo povecava i povecava penzije, jer od svakog povecanja u fondu ostaje 25% od penzionera sa vecim penzijama i 22% od penzioinera koji imaju nize penzije.

(petak, 11. maj 2018, 15:14) - anonymous [neregistrovani]

Stvarno?

Pa koliko ste ih smanjili...dali je moguce jos?

(petak, 11. maj 2018, 14:52) - Dragovan [neregistrovani]

Laza

Premijerka neka pogleda sta pise na penzionom ceku kod penzionareka sa privremenim umanjenjem penzija !

(petak, 11. maj 2018, 14:45) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ruku na srce

Javne finansije su nam stabilne i budzet puniji jer su nam pragmaticni Amerikanci skinuli stavku koja je bila rupa bez dna "KiM".

(petak, 11. maj 2018, 14:39) - Dušan Kragujevac [neregistrovani]

Verovanje

Premijerka molim Vas da uradite po nalogu MMF-a i da se više nikada niko ne petlja u penzioni sistem a svaki pojedinac dobro da razmisli kome poverava uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje.Ovde je haos od 1990.godine u svemu pai u penzijama.