Brnabićeva sa predstavnicima "Rio Tinta" o projektu "Jadar"

Na sastanku premijerke Brnabić sa predstavnicima rudarsko-metalske grupacije “Rio Tinto“ u Londonu dogovoren je zajednički rad na razvoju projekta u okviru Radne grupe za Jadar.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Londonu, tokom radne posete Velikoj Britaniji, sa predstavnicima globalne rudarsko-metalske grupacije "Rio Tinto" o mogućnostima investiranja u Srbiju i različitim aspektima razvoja projekta "Jadar".

Na sastanku je dogovoren zajednički rad na razvoju projekta u okviru zajedničke Radne grupe za Jadar, osnovane nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u julu 2017. godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić izrazila je nameru vlade da omogući da se i eksploatacija rude jadarita i proizvodnja litijum-karbonata obavljaju u Srbiji, kako bi se omogućio dalji razvoj industrijske proizvodnje u novim tehnologijama.

"Ono što ja radim u Londonu je ustvari borba za nove investicije, nova radna mesta, novu proizvodnju u Srbiji", ističe premijerka.

Naglasila je važnost projekta i istakla da će nam globalni konkurenti biti najverovatnije Čile i Argentina.

Dogovoreni su sastanci na kvartalnom nivou sa rudarskim konglomeratom "Rio Tinto".

"Dakle, direktori 'Rio Tinta' sa mnom i ja ću se sada i lično uključiti u dalju realizaciju ovog projekta, kako bi imali maksimalan pozitivan efekat", kaže premijerka.

Ove nedelje na godišnjoj skupštini akcionara u Londonu "Rio Tinto" oštro je kritikovan zbog nedovoljne ekološke zaštite.

Zato je danas odlučeno, navela je Brnabićeva, da se na "maksimalno profesionalan i transparentan način uradi cela studija zaštite životne sredine, ali takođe i uticaja na stanovike u Loznici i okolini".

Brnabićeva je razgovarala sa izvršnim direktorom "Rio Tintove" proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom, i direktorom "Rio Tinto venčurs" Endruom Litamom, koji su nadležni za razvoj projekta litijum-borata Jadar kod Loznice u Zapadnoj Srbiji.

Rio Tinto: Srbija je atraktivna investiciona destinacija

Predstavnici kompanije "Rio Tinto" istakli su da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Republike Srbije i lokalne zajednice.

"Rio Tinto" posluje u Srbiji od 2001. godine pod lokalno registrovanom podružnicom "Rio Sava eksplorejšn" d.o.o. koja radi na razvoju "Jadar" projekta.

Kompanija je nedavno osnovala i odvojeno pravno lice za sprovođenje geoloških istraživanja u Srbiji i regionu "Rio Tinto eksplorejšns Dunav" d.o.o.

Memorandum o razumevanju sa kompanijom "Rio Tinto" potpisan je prošlog leta.

Planirano je da eksploatacija 136 miliona tona borata i litijuma kod Loznice počne 2023. godine.

Ovo nalazište jadarita, minerala budućnosti, jedinstveno je u svetu.

Ana Brnabić sinoć je dogovorila i tešnju saradnju sa "Serbian City Club-om", koji okuplja vodeće poslovne ljude u Britaniji poreklom iz Srbije.

Predsednica Vlade Srbije večeras završava dvodnevnu radnu posetu Velikoj Britaniji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво