Ukrajina garantuje isporuku gasa

Rusija smatra da postojeći ugovor sa Ukrajinom garantuje stabilno snabdevanje Evrope ruskim gasom. "Nastavićemo da ispunjavamo naše obaveze", tvrdi Julija Timošenko. Putinove pohvale su predizborna podrška Kremlja Timošenkovoj, smatraju analitičari.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, sastali su na Jalti povodom tenzija između Moskve i Kijeva oko isporuka ruskog gasa, koje su u Evropi stvorile bojazan od ponavljanja prošlogodišnje gasne krize.

Rusija smatra da postojeći gasni ugovor koji ima sa Ukrajinom, garantuje stabilno snabdevanje evropskih potrošača gasom, preko ukrajinske teritorije, istakao je premijer Putin.

Ruski "Gasprom" i ukrajinski "Naftogas" razmotriće nove količine gasa koji će biti isporučen Ukrajini 2010. godine, uzimajući u obzir ekonomsku krizu u toj zemlji. Putin je najavio da će cena isporuke gasa Evropi, preko ukrajinske teritorije, sledeće godine porasti 60 odsto i time biti udvostručena. Porašće i sama cena gasa.

"Iskreno se nadam da će svi ranije postignuti sporazumi biti primenjeni i sa naše strane garantujemo punu primenu. Bilo bi jako dobro da Novu godinu dočekamo bez ikakvih iznenađenja", rekao je Vladimir Putin.

Julija Timošenko nije krila da je Ukrajini bilo teško da svakog meseca plaća za ruski gas.

"Ovo je prvi put za 18 godina da je Ukrajina uprkos krizi platila na vreme. Nastavićemo da ispunjavamo naše obaveze kada je reč o isporuci ruskog gasa evropskim potrošačima."

Timošenkova je zahvalila Putinu i "Gaspromu" za izlaženje u susret ukrajinskim zahtevima vezanim za gasne sporazume, u uslovima krize. Ukrajina je od Rusije tražila da u gasnom ugovoru za 2010. godinu, uvede smanjenje isporuka za 35 odsto, sa 52 na gotovo 34 milijarde kubnih metara.

Premijer Rusije je naveo da je ekonomska situacija u Ukrajini i u Rusiji, dovela je do smanjenja u korišćenju gasa. Moskva je, kao gest dobre volje, obećala Ukrajini da neće primenjivati nikakve sankcije, ni kazne, istakao je Putin.

Predizborne pohvale Juliji Timošenko

Moskva je prethodno optužila ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka da ucenjuje Evropu gasom. Juščenko je od Dmitrija Medvedeva zatražio hitnu izmenu sporazuma o isporuci gasa Ukrajini, jer su, kako je ocenjeno, postojeći uslovi preteški za ukrajinsku ekonomiju.

Tokom posete Ukrajini, ruski premijer je bio pun hvale za rad premijerke Julije Timošenko.

"Odnos Ukrajine i Rusije postao je stabilniji i snažniji tokom saradnje s kabinetom Julije Timošenko", izjavio je Putin, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskom premijerkom.

Ukrajina prvi put, u poslednjih nekoliko godina, "poštuje svoje obaveze u potpunosti i dosledno", dodao je Putin, istakavši da bi zbog toga "trebalo odati priznanje ukrajinskoj vladi".

Julija Timošenko se kandidavala za predsedničke izbore, koji će biti održani u januaru 2010. godine. Pojedini analitičari ocenjuju da Putinove pohvale predstavljaju predizbornu podršku Kremlja Timošenkovoj.

Njen rival na izborima, aktuleni predsednik  Juščenko, oštro je kritikovao sporazum sa Rusijom, navodeći da se time izdaju nacionalni interesi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи