"Proizvodiće se 5.000 traktora godišnje, posao za 800 radnika"

Jedan od simbola Jugoslavije – IMT prodat je indijskoj kompaniji "Tafe" za 66,8 miliona dinara. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je prodat brend, intelektualna svojina i lokacija u Jarovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore. Posao će dobiti 800 radnika, a proizvodiće se 5.000 traktora godišnje.

Kupoprodajni ugovor biće potpisan u naredna tri dana, a proizvodnja prvog traktora očekuje se već u narednih godinu dana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Branislav Nedimović je rekao da je čitavoj toj priči odlaska i pregovora sa nekoliko kompanija koje su bile zainteresovane za IMT u Indiji prethodio sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera Modija u Indiji, gde je napravljena dobra uvertira.

"U novembru sam bio u tri kompanije u Indiji koje su u top deset svetskih kompanija u proizvodnji traktora, jedna od njih je bila 'Tafe'", rekao je Nedimović.

Kako kaže, imali smo javni poziv, licitacija je bila juče, prodat je brend, intelektualna svojina, lokacija u Jarovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore.

"Čujem priče po medijima i društvenim mrežama kako je prodata lokacija na Novom Beogradu – ona nije prodata, ostaje u stečajnoj masi i biće posebna procedura za nju i građani treba da budu bezbrižni", rekao je Nedimović.

U ovom trenutku, ideja je da obnovimo proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

"Ono što je dobro je da 'Tafe' ima istu platformu koju je imao IMT, to je platforma Fergusona, mislim da smo na dobrom putu", istakao je Nedimović.

"Tafe" je najavio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta.

Ispričao je da je, pre odlaska u Indiju, razgovarao sa dva bivša direktora IMT-a. To je gospodin Radović i njegov tehnički direktor, koji su rekli da je najbolje otići u "Tafe", i da je jedina stvar koja je kompatibilna sa IMT-om – "Tafe".

"Indijski inženjeri sledeće nedelje u Jarkovcu" 

Kaže da će mu te reči ostati u glavi i nada se da će sa Radovićem imati kontakt kao što će sutra imati sastanke sa predstavnicima "Tafea", a sledeće nedelje dolaze indijski inženjeri u Jarkovac.

Suština priče je potražnja za traktorima na prostoru čitave jugoistočne Evrope, ali i na tržištima koje je Srbija otvorila – Rusije, Turske. Mnogo je zemalja u igri koje potražuju ovu vrstu robe, rekao je Nedimović.

Sutra imamo potpisivanje ugovora za jednu novu fabriku u Šidu, gde nije bilo nijedne investicije, revitalizujemo stare simbole, to je klanica koja će biti namenjena za izvoz goveđeg mesa u Tursku. To nama omogućava sporazum sa Turskom, ispričao je Nedimović.

"Ova priča sa drugim tržištima Rusije, EU diže nam priču oko IMT-a", kaže ministar poljoprivrede.

Nedimović podseća da je Srbija bila poznata po metalskoj industriji i po proizvodnji mehanizacije koja je namenjena za poljoprivredu. Postoji tradicija, srednje stručne škole i koncept dualnog obrazovanja, kaže on.

"Posao za 800 radnika, 5.000 traktora godišnje"

"Ono što je istina na osnovu pisma o namerama "Tafea", koje je uputio da bi došlo do procedure prodaje, jeste 800 novih radnih mesta, 5.000 taktora godišnje proizvodnje – to su činjenice", rekao je Nedimović.

Kako kaže, doći ćemo i do cifre od 1.500, o kojoj je govorio bivši direktor Stevanović.

Tehnologija se potpuno promenila, operacije koje su nekad radile 300 ljudi, radi 13 do 15 ljudi, podseća Nedimović. Inače, "Tafe" u Indiji ima 12.000 zaposlenih u nekoliko fabrika.

Traktor je simbol poljoprivrede, kaže Nedimović. Govoreći o tome šta ovaj posao može da donese zemljoradnicima, Nedimović kaže da su traktori snage od 25 do 75 konjskih snaga, koji su jeftiniji, prijemčiviji za naše ljude, biće i servisnih centara kao što je nekad postojao sa IMT-om.

Prošle godine imali smo poziv od Ministarstva poljoprivrede iz državnog budžeta za 2.300 zahteva za kupovinu traktora.

"Radimo da što pre potrošimo novac iz IPARD fondova, za mehanizacije i traktore imamo puno poziva, skoro 500 aplikacija", rekao je Nedimović.

broj komentara 11 pošalji komentar
(utorak, 03. apr 2018, 16:11) - goran.s [neregistrovani]

Tafe

je cini mi se osnovan na bazi IMT-a.Indijci su osamdesetih dolazili i ucili o traktorima u IMT-u.
Oni su medjutim radili trzisno a mi se bavili ocuvanjem socijalistickog samoupravljanja.

(utorak, 03. apr 2018, 14:43) - Воронцов [neregistrovani]

Некада је индустрија Србије могла бити само узор Индији

Ето до ког степена развоја се дошло . Дошло се до такве стагнације да се практично моли неко да дође и обнови какву производњу. Још је и добро ако неко обнови производњу.

(utorak, 03. apr 2018, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Gosa

Ponudite im pogone fabrike GOŠA u Smederevskoj Palanci, tamo bi mogli da se prave traktori.

(utorak, 03. apr 2018, 13:43) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

skolovan kadar

Naravno da nam je pored privatnih fakulteta za bilo koje zvanje opao standard znanja i da nismo u stanju proizvesti nista sami. Ili barem nastaviti ono sto smo nekad proizvodili sami s vlastitim kadrom.
Ako ovako nastavimo veoma brzo cemo biti samo jeftina radna snaga i u 'vlastitoj kuci' a mozda vec jesmo.

(utorak, 03. apr 2018, 12:23) - anonymous [neregistrovani]

IMT traktorima treba samo srediti kabinu i

... zvucno izolovati kabinu, hermeticki takodje, ugraditi klima uredjaj.Spoj izmedju menjaca i motora na polumesecu resiti da ne curi ulje.Resiti da se lakse pridje da se zamene pakne za kocnice.Obezbediti Upustvo i obuku za hidraulicni podzac za prikljucne masine.Ljudi brkaju u ne znanju pa im pukne dekla hidraulika ispod sedista.Ostalo nista ne dirajte.Ako budu nekad radili one 5100 traktore i one sledece do 200 KS snaga neka promene i ojacaju konusne diskove u diferencijalu.Slabi su za toliku snagu pa pucaju.

(utorak, 03. apr 2018, 12:16) - Dragan S [neregistrovani]

Nemamo pravo da se ljutimo

To smo zasluzili i ovako je trenutno najbolje dok se ne opametimo i drugacije pocnemo razmisljati i raditi.

(utorak, 03. apr 2018, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

A sta se desava sa IMT Knjazevac?

A sta se desava sa "IMT" Knjazevac, fabrikom motokultivatora i malih traktora?
Cuvenih, neunistivih motokultivatora IMT 506, 507, 509?
Da li i ova fabrika, koja je zaposljavala preko 2000 radnika ide u paketu?

(utorak, 03. apr 2018, 10:35) - Mile [neregistrovani]

IMR

Dobar potez drzave.Radio sam kao srednjoskolac i IMT-u na Novom Beogradu.Tuga beda i jad.Radis za masinom a pacovi oko tebe idu kao kerovi.Sada vlada treba po istom modelu da primeni i na IMR u Rakovici i mi smo na konju.

(utorak, 03. apr 2018, 09:49) - anonymous sasa [neregistrovani]

Jadni mi!

Sve smo proizvodili sami i nekad bolje od drugih a sada znamo samo da rasprodajemo i budemo tuđa jeftina radna snaga. Dokle tako!

(utorak, 03. apr 2018, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Modernizacija

Nadam se da ce novi traktori biti malo moderniji od prethodnih modela