Moskva:Juščenko gasom ucenjuje Evropu

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko predložio ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu hitnu izmenu sporazuma o gasu. Rusija otvorena za dijalog o gasnim pitanjima, ali ne vidi potrebu da se menjaju gasni ugovori, rekao Sergej Prihodko.

Moskva je optužila ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka da ucenjuje Evropu gasom, u odgovoru na pismo u kojem je Juščensko pozvao Moskvu da promeni bilateralne gasne aranžmane.

Spoljnopolitički savetnik Kremlja Sergej Prihodko je izjavio da je Rusija otvorena za dijalog o gasnim pitanjima, ali da ne vidi potrebu da se menjaju gasni ugovori koje su dve zemlje potpisale u januaru, prenele su agencije.

"Kategorički se protivimo tome da energetska bezbednost Evrope bude zavisna od ambicija ukrajinskih političara", rekao je Prihotko, ocenjujući da "pokušaji da se Rusija i Evropa zastraše" predviđanjima krize u tranzitu ruskog gasa u Evropu "spadaju u sferu političke ucene".

Kako bi se izbegli problemi s isporukama gasa Ukrajini i njegovim tranzitom u Evropu, predsednik Ukrajine Viktor Juščenko predložio je ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu hitnu izmenu bilateralnog sporazuma o prirodnom gasu.

U otvorenom pismu Medvedevu, objavljenom na zvaničnom sajtu ukrajinskog predsednika, Juščenko je ukazao da Ukrajina ove zime mora da osigura tranzit gasa evropskim potrošačima, ali da bi već na proleće mogli iskrsnuti problemi.

Juščenko je kritikovao sporazum, zaključen 19. januara između "Naftogaza Ukrajine" i "Gasproma", tvrdeći da će zbog njega deficit budžeta "Naftogaza" u 2009. premašiti četiri milijarde dolara.

"Ukoliko sporazumi ostanu nepromenjeni, već na proleće ukrajinska državna gasna kompanija neće moći da osigura pripremu za sledeću grejnu sezonu, što će potencijalno ugroziti pouzdanost isporuka gasa Ukrajini i njegov tranzit u druge zemlje Evrope", ukazano je u pismu.

Juščenko predlaže da se bez odlaganja oformi zajednička dvostrana radna grupa koja će proučiti kako što pre realizovati neophodne promene.

Premijer Ukrajine Julija Timošenko je izjavila da će cena za tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine od 1. januara 2010. godine biti približno udvostručena u odnosu na sadašnjih 1,7 dolara za hiljadu kubnih metara.

Timošenkova je ranije izjavila da će cena tranzita u idućoj godini porasti 50 do 80 odsto.

SAD pozvale Ukrajinu da reformiše svoj energetski sektor   

"Po prvi put u istoriji Ukrajine mi znatno povećavamo prihod Ukrajine od tranzita ruskog gasa. To je od velikog značaja za Ukrajinu i to će znatno poboljšati finansijsku situaciju 'Naftogaza',  učvrstiće njegovu punu nezavisnost, njegov status i omogućiće njegovu modernizaciju i rekonstrukciju", ukazala je Timošenkova.

Ranije je saopšteno da gasni sporazumi Ukrajine i Rusije predviđaju zadržavanje povlašćene cene u 2009. godini od 1,7 dolara za transport hiljadu kubika na 100 kilometara.

Cena od 1. januara 2010. godine trebalo bi da postane tržišna i da se obračunava po opšteprihvaćenoj evropskoj formuli.

Agencija Itar-Tas je prenela da su SAD pozvale Ukrajinu da reformiše svoj energetski sektor kako bi se izbegla kriza s isporukama gasa u Evropu.

"Ukrajina treba neodložno da otpočne rad na raščišćavanju svog energetskog sektora", izjavio je u Briselu specijalni predstavnik SAD za energetiku za Evropu i Aziju Ričard Morningstar.

Morningstar je dodao da rade zajedno sa evropskim kolegama kako bi pomogli u reformi energetskog sektora Ukrajine.

"Rusija, kao glavni isporučilac gasa u Evropu, nije zainteresovana za novu gasnu krizu. To već odavno nije u njihovom ruskom interesu", ukazao je Morningstar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се