"Pravi trenutak da privatnici izađu na berzu"

Posle dve godine obilska malih i srednjih preduzeća iz privatnog sektora, Beogradska berza pokrenula je akciju "Izađi na berzu". Cilj je da se rastućim i novonastalim uspešnim firmama pokažu prednosti prikupljanja kapitala na berzi umesto klasičnih kredita.

Poluprazna sala, baš kao i berza, gotovo deceniju. Krenuli su u ofanzivu da privatnike informišu o prednostima kotiranja na berzi i prikupljanja kapitala akcijama umesto kreditima. Doduše često uz novac dođe i nepoželjni ili nepoznati suvlasnik.

"Tu ste u pravu, to jeste jedan od izazova i problema koji u pružanju svih argumenata s vlasnicima privatnih kompanija treba prevazići. Naravno, to jeste jedna od mana, ali postoji čitav niz prednosti", ukazuje direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Prednost je što se deli rizik poslovanja, a nema ni kamate koja prati svaki kredit.

"Istina je da je novac u Evropskoj uniji sada jeftin. Ali kada ide preko banaka, onda je skuplji. Inicijalna ponuda za prikupljanje kapitala obezbeđuje vam besplatan novac. Na vama je da radite i uspete i onda podelite i dividende. Opet, rizik neuspeha jednako, ako ne i više, snosi onaj koji je kupio deo kapitala", smatra Ticijano Đovani, izvršni direktor "Fintel energije".

Da bi priča emitovanja akcija radi dokapitalizacije firme bila pobednička kao u Poljskoj, mora da se uključi i država kroz strogu kontrolu novca investitora na berzi.

"Uz pametno investiranje na berzi može se mnogo više zaraditi nego da novac držite u fioci ili za mizerne kamate i tako je sada u velikom broju zemalja", objašnjava Jacek Soha iz "Prajs, Voterhaus, Kupersa" i bivši ministar trezora Poljske.

I državi je u interesu da privatni sektor i novonastajuće kompanije rastu što brže. Da je to moguće na berzi pokazuje primer jedne radio-stanice čija se vrednost ustrostručila posle godinu dana trgovine njenim akcijama na Atinskoj berzi.

Akciju "Izađi na berzu" podržale su i Evropska banka za obnovu i razvoj uz pomoć i oditorske kuće "Prajs, Voterhaus, Kupers", koja je dovela eksperte iz Poljske gde je ovaj model razvoja tržišta kapitala dao najbolje rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се