Sneg sačuvao pšenicu, odložena priprema za setvu šećerne repe

Sneg koji je proteklih dana padao u Srbiji odložio je pripreme za prolećnu setvu, ali je zaštitio oko 670.000 hektara pšenice u Srbiji. Sa druge strane omogućio je ratarima da obave prvu prihranu pšenice. U okolini Zrenjanina proteklog vikenda ratara su žurili da završe ovaj posao.

Da nije bilo ovog snega srednjobanatski ratari bi teško ušli traktorima u njive, jer je zemljište bilo raskvašeno. Zato je Mile Tašin, poljoprivrednik iz Novog Bečeja žurio da obavi taj posao pre novog porasta temperature i topljenja snega.

"Sada je pravo vreme da to završimo. Ostala mi je ta jedna njiva pored druma, ima šest jutara, sada ćemo da završimo", rekao je Mile Tašin, poljoprivrednik iz Novog Bečeja.

Tašin kaže da za sada pšenica dobro izgleda.

Mihalj Husta iz sela Mihajlovo kaže da mineraklno đubrivo "urea" košta od 32 do 38 dinara za kilogram za gotovinu, a na odloženo ili za novi rod pšenice cena je 42 dinara i više. Mihalj planira da obavi prihranu dva puta.

"Bar 100 kilograma po jutru. Ili 150 po hektaru. Za sad. Pa videćemo na proleće još jednom malo kasnije tamo u aprilu da prihranimo", kaže Mihalj Husta. Rekao je da će preko snega bacati, jer će da se topi i odmah da reguje.

Ovaj sneg je dobro došao da sačuva postojeće stanje vlage i donese novih 15 do 20 litara vlage po kvadratnom metru.

Što se tiče nepovoljne strane ovog snega, on je odložio pripreme za setvu šećerne repe koja obično počinje u prvoj polovini marta.

Ova proizvodna godina je po mnogo čemu neuobičajena za pšenicu. Početak razvoja bez vlage, visoke temperature u januaru, sneg tek na kraju februara, pa će stručnjacima biti zanimljivo da sagledaju razvoj useva u neuobičajenim uslovima, posebno što se procenjuje da je zasejano oko 50 odsto nedeklarisanog semena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво