Italija vodeći privredni partner Srbije

Najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije i dalje je Italija. U protekloj godini Srbija je u tu zemlju izvezla robu u vrednosti od oko dve milijarde dolara, a sve veći broj italijanskih investitora odlučuje se da ulaže baš kod nas. Za dva dana u Srbiju stiže više od 30 italijanskih privrednika kako bi se saradnja dodatno unapredila.

Druga u Evropi po proizvodnji upakovanih salata i gotovih čorbi, italijanska kompanija više od dve godine uspešno posluje u Srbiji. Odluku da svoju proizvodnju pokrenu baš u Srbiji, doneli su iz više razloga.

"Prvi i osnovni razlog je sporazum koji postoji između Srbije i Rusije. A drugi, ne tako nebitan razlog je geografski položaj Srbije, blizina svih većih evropski prestonica u okruženju: Budimpešta, Sofija, Zagreb , Bukurešt", navodi Branislav Ignjatović, zamenik generalnog direktora "La Linea Verde".

I tu se spisak prednosti zbog kojih italijanski investitori biraju Srbiju ne završava.

"Tu je radna snaga koja je dobro edukovana. Zatim, jezičke barijere, sve ih je manje. Može se reći da italijani ovde pronalaze i spremnost i želju ljudi da se i tom smislu dodatno edukuju", navela je Irena Brajović, direktorka "Confindustia Serbia".

Da je Italija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, potvrđuje i statistika. Izvoz iz Srbije u Italiju u prethodnih pet godina povećan je za 40 odsto. Najveći rast beleži u poljoprivredno-prehrambrenoj industriji. Kukuruz, pšenicu, soju i smrznute maline najviše izvozimo. Italijansko tržište, međutim, otvara vrata i za neke druge proizvode.

"Kada je u pitanju spoljna trgovina odnosno odnosi između Srbije i Italije, zastupljneni su svi sektori. Italijansko tržište ima potrebe za uvozom mesa iz Srbije, a vrlo često postoje i zahtevi kada je u pitanju uvoz borovnica. Potrebno je da nastavimo da sarađujemo. Jer postoji zajednički interes kako kod italijanskih tako i kod srpskih firmi", navodi Marina Skonjamiljo, direktorka beogradske kancelarije Italijanske kanceralije za spoljnu trgovinu.

Ministarstvo poljoprivrede ima plan i za naredni period.

"Mi bismo u budućnosti želeli da što veći obim proizvoda iz sektora poljoprivredno-prehrambene indrustrije ka Republici Italije ide sa većim stepenom obrade, većim stepenom finalizacije", navodi Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede .

Dodaje da se radi o proizvodima veće dodatne vrednosti.

"Radi se o proizvodima veće dodatne vrednosti koji će imati veći finansijski efekat na razvoj poljoprivrede, privrede i u devizni priliv generalno u Srbiji", ističe Mahmutović.

U tome mogu da pomognu i gosti iz Italije koji stižu u utorak. Više od 30 privrednika predstaviće srpskim kolegama svoje proizvode i otvoriti možda nove mogućnosti za investiranje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво