Raste potražnja na tržištu metala, Železara i RTB povećali izvoz

Smederevska Železara koja je u vlasništvu kineske "HBIS Grupe" prošlog meseca povećala je vrednost izvoza za 89 odsto u odnosu na isti mesec lane, i skočila je na prvo mesto srpskih izvoznika. I borski RTB je u prošloj godini duplirao izvoz. Na globanom tržištu metala raste potražnja ali i tenzije jer Vašington preti da će uvesti dažbine kako bi ograničio uvoz čelika i aluminijuma.

Od prošle godine svetsko tržište metala beleži oporvak a veća tražnja pospešuje i cene. Tona bakra dostigla je cenu od 7.200 dolara. I dok neke analize ukazuju da će se i ove godine cena kretati na tom nivou, dotle "Goldman saks" prognozira njen rast na čak 8.000 dolara.

"Analitičari procenjuju da će u srednjem roku a to se procenjuje do 2.022. godine na tržištu bakra konkretno postojati deficit, odnosno da tražnja koja će biti relativno dobra neće biti u odgovarajućoj meri praćena ponudom", kaže Bojan Stanić, direktor Sektora za analitiku i usluge PKS-a.

Ta situcija odgovra Rudarsko-topioničarskom basenu u Boru koji je prošle godine inostranom tržištu direktno prodao bakra i drugih proizvoda u vrednosti 205 miliona dolara, čime je udvostručio neto izvoz u odnosu na 2016.

"Duplo većem izvozu doprinela je za 10.000 tona veća proizvodna u odnosu na 2016.godinu, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za bakrom. Proizvodi RTB-a prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj", navodi se u saopštenju RTB-a.

Inače, svetsko tržište već je uzburkala najava Amerike da će uvesti takse za uvoz čelika i drugih metala, radi zaštite domaćih proizvođača. To bi moglo da izazove i novi trgovinski spor na relaciji ne samo Amerike i Kine koja je najveći proizvođač čelika, već i Amerike i Evropske unije.

Potrebno je doneti odluku koja najbolje štiti interese Sjedinjenih Država i pozabaviti se prekomernom proizvodnjom čelika u Kini i drugim zemljama, kaže američki predsednik Tramp.

"Kineska Vlada i ranije je upozorila da će na nerazumne trgovinske akcije Amerike u pogledu čelika odgovoriti kontramerima u okviru Svetske trgovinske organizacije", kaže Geng Šuang, portparol Ministarstva inostranih poslova Kine.

Podsetimo, zbog damping cena Evropska unija već je povećala uvozne takse za kineski čelik. A zbog ekologije Kina je nedavno morala da ograničava proizvodnju. Činjenica je da bolje poslovanje čeličana i valjaonica pospešuje svtski privredi rast koji je za ovu godinu prognoziro i MMF.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 17. feb 2018, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

U dobrim godinama

Treba misliti na dolazeće mršave i pripremiti proizvodnju ,poslovanje i troškove za tu situaciju.Valjda će Vlada znati uspostaviti red,a ne prepustiti se sadašnjoj situaciji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">