Beogradu nedostaju novi hoteli, uskoro "Hilton" i "Mona Plaza"

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović ocenjuje za "Tanjug" da Beograd nema dovoljno hotela, ali ni drugih smeštajnih kapaciteta u odnosu na broj turista koji ga posećuju.

U prvoj polovini ove godine trebalo bi da budi otvoreni "Hilton" na Slaviji i "Mona Plaza" na Dorćolu, čija je izgradnja započela krajem prošle godine, najavljuje Popović.

Navodi da ne može da proceni koliko je novih hotela potrebno glavnom gradu, jer "Beograd brže raste kao turistička destinacija nego što se otvaraju novi smeštajni kapaciteti".

Ipak, ocenjuje da 94 hotela, koliko ih sada ima, nisu dovoljna, kao da nedostaju i drugi smeštajni kapaciteta.

"To se najbolje vidi u periodu od polovine decembra do polovine januara kada je gotovo sve popunjeno", ističe Popović.

Oslanjajući se na podatke iz novembra prošle godine navodi da je Beograd prešao "začaranu brojku" od dva miliona noćenja, što je u odnosu na prošlu godinu rast od 20 odsto.

Napominje da preciznih podataka o broju gostiju tokom novogodišnjih praznika još nema, jer statistika nije gotova, ali navodi da su procene Turističke organizacije da je manifestaciju "Beogradska zima", koja je počela 1. decembra, posetilo između 100.000 i 130.000 gostiju.

Upitan ko je od turizma u ovom periodu najviše profitirao, ocenjuje da je pored ljudi iz sektora turizma i ugostiteljstva koji direktno zarađuju, najviše profitirao Beograd, navodeći da je prihod koji se očekuje za ovaj broj gostiju između 24 i 30 miliona evra.

Da turizam postaje jedna od najvažnijih privrednih grana u prestonici, prema njegovim rečima, pokazuje i podatak da će Grad za 2017. godinu imati prihod od turizma između 750 i 800 miliona evra.

Dodaje i da je Beograd grad "manifestacionog turizma", te da su upravo manifestacije proteklih godina privukle veliki broj turista.

"To je učinila i 'Beogradska zima' koja je u glavni grad dovela značajan broj gostiju iz zemlje i pre svega iz inostranstva, te doprinela da se o Beogradu Beogradu piše, govori i da je svako iz Beograda poneo lepe utiske koje će preneti dalje", zaključio je Popović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 14. jan 2018, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

Ima svasta --- nema novih hotela.

U Beogradu.
Novi hotel je onaj koji treba da se gradi..
Beograd ima mnogo starih hotela .
Nema novih.

(nedelja, 14. jan 2018, 18:48) - Dragana [neregistrovani]

Svasta

Kako nema hotela? Ima dovoljno ali su cene smestaja jako visoke i zato imamo manje turista od recimo Budimpeste.