Antić: Krajem marta tender za RTB Bor

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio da će krajem marta biti raspisan tender za izbor stateškog partnera za RTB Bor.

Antić je rekao Tanjugu da su za RTB Bor zainteresovane kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ali i iz drugih delova sveta.

"Napravićemo najbolji model za strateško partnerstvo, okončaćemo taj proces i krajem marta raspisati javni poziv za izbor strateškog parntera", rekao je Antić.

Naveo je da je ova godina bila jako dobra za RTB Bor, pošto su ostvareni dobri rezultati - povećana je prozvodnja katodnog bakra.

"Rezultati rudarstva su daljeko bolji, topionica je ostvarila pozitivne rezultate i 2018. će u proizvodnom smislu doneti dalji naprdak. Očekujemo da iduću godinu završimo sa 46.000 ili 47.000 tona katodnog bakra. Sve to praćeno merama UPPR-a (unapred pripremljeno plana reogranizacije) i povećanjem efikasnosti, uz dobru cenu bakra, čini RTB vrlo atraktivnim za mnoge kompanije koje bi sa Vladom Srbije htele u stateškom partnerstvu dalje da razvijaju RTB", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, tako će se obezbediti nove investicije za dalji razvoj rudarstva, poboljšanje proizvodnje u Majdanepeku i Krivelju, ali i otvaranje novog rudnika Cerovo.

"To su ozbiljne investicije koje se mere stotinama miliona evra. Procenjuje se da je taj investicioni ciklus vredan više od pola milijarde evra, a za tako nešto nije moguće da država bude jedini investitor i nama je potreban partner koji će uneti svoj kapital", rekao je Antić.

Gradnja novog bloka u Kostolcu "događaj godine" u energetici

Početak izgradnje novog bloka B-3 u Kostolcu, snage 350 megavata, najvažniji je ovogodišnji događaj u sektoru energetike, uveren je ministar Antić. 

"Ovo je za srpsku energetiku, posle više od tri decenije, najbolja godina u investicionom smislu, tako da je teško izabrati jedan događaj. Ipak, počeli smo u Kostolcu da gradimo novi blok B-3 od 350 megavata, što je najveći energetski objekat posle više decenija", rekao je Antić.

U termoelektrani Kostolac je, zajedno sa partnerima iz Kine, 20. novembra počela izgradnja novog bloka B-3, a vrednost posla je 613 miliona dolara.

Novi blok "Kostolac B-3" je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji posle tri decenije.

Podseća da je u 2017. započeta i gradnja velikih vetroparkova i da se trenutno realizuju projekti za dobijanje 500 megavata iz snage vetra.

U Naftnoj industriji Srbije je započeta izgradnja postrojenja "Duboka prerada" i ta investicija je vredna 300 milona evra, naglasio je ministar.

"Duboka prerada" je ključan projekat druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu. 

Takođe, potpisan je ugovor za izgradnju toplodalekovod Obrenovac - Beograd, a počeli su i radovi na izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A u Obrenovcu.

Antić podseća i da je puštena u rad deonica Transbalkanskog koridora za prenos električne energije duga 68 km, od Pančeva do Rešice u Rumuniji, doneta odluka o proširenju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, otvoren novi kop u Kolubari - polje G i drugo.

"Imali smo čitav set događaja u energetskoj sferi koji će bez sumnje u budućnosti doneti ozbiljnu energetsku bezbednost i odrediti Srbiju kao lidera u regionu i u elektroenergetici, a nadam se i u tranzitu gasa. Reč je o potpuno novoj energetskoj politici Srbije".

Antić, takođe, kaže da za razliku od svega toga u prethodnom periodu nije bilo ozbiljnih investicija u energetici.

Na pitanje koji bi događaj u 2017. voleo da zaboravi, rekao je da je to na prvom mestu loša hidrološka situacija zbog čega je bila smanjena proizvodnja struje u hidroelektranama, ali i početak godine kada je zbog hladnog talasa bila smanjena proizvodnja uglja.

Kako kaže, rudari u Kolubari i Kostolcu su velikim naporima uspeli da ponište taj podbačaj u proizvodnji, tako da ćem 2017. završiti sa četiri odsto većom proizvodnjom uglja nego u 2016. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи