Počela eksploatacija uglja na novom kopu u "Kolubari"

U kolubarskim rudnicima otvoren je novi kop "Polje G" sa oko 34,6 miliona tona potvrđenih rezervi uglja. U EPS-u kažu da će povećati stabilnost energetskog sistema zemlje.

"Polje G" zovu i kop budućnosti jer će davati najkvalitetniji ugalj koji je nedostajao, a neophodan je za rad obrenovačkih termoelektrana, odakle se polovina zemlje snadbeva strujom.

"Ovaj kop će nam davati upravo taj ključni element da možemo da izbacujemo tu kalorijsku vrednost koja nam je neophodna za jedan nesmetan, harmoničan rad svih naših termoelektrana", kaže Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

"Nama ostaje još da otvorimo kop 'Radljevo' i onda smo obezbedili proizvodnju u rudarskom basenu 'Kolubara' za termoelektrane i proizvodnju struje za nekoliko narednih decenija", kaže Milenko Grčić, vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a.

Nadležni tvrde i da zaliha uglja na deponijama ima dovoljno i da su kolubarski rudari ne samo nadoknadili manjak iz prvog tromesečja, već ovogodišnji proizvodni plan premašili za 700.000 tona uglja.

"Mi smo uspeli da nadoknadimo tu proizvodnju i da je prebacimo u odnosu na 2016. godinu. Mi smo maksimalno spremni i ljudi treba da znaju da su nam svi energetski sistemi, pogotovu EPS-a, apsolutno pripremljeni za sve vremenske prilike i za zimu", kaže Antić.

Inače, za nesmetan rada "Polja G" izmeštano je više od dva i po kilometara korita reke Kolubare, a do kraja iduće godine biće pomereno i osam kilometara Ibarske magistrale. A nastavlja se i eksproprijacija kako bi se kolubarski rudnici nesmetano širili.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 29. dec 2017, 16:50) - anonymoCicaus [neregistrovani]

pitanje

Interesuje me koliko se zemlje treba otkopati da bi se otkopalo tih 34,5 miliona tona uglja.