Infrastrukturni projekati u Vojvodini vredni dve milijarde

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, održali su sednicu Radne grupe za praćenje realizacije velikih infrastrukturnih projekata koji se odvijaju na teritoriji AP Vojvodine.

Igor Mirović i Zorana Mihajlović izrazili su zadovoljstvo što je zajednički rad, kroz ovu radnu grupu formiranu u februaru, doveo do značajnih pomaka u realizaciji najkrupnijih projekata u sektorima putnog, železničkog i vodnog saobraćaja, komunalnih delatnosti, vodosnabdevanja i prostornog planiranja, saopšteno je iz pokrajinske vlade.

Mihajlovićeva je rekla je da je vrednost infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Vojvodini gotovo dve milijarde evra, samo u oblasti železnice, a da se u održavanje i rehabilitaciju puteva u Vojvodini ulaže 20 miliona evra.

"U 2018. nas na proleće očekuje puštanje železničkog i drumskog saobraćaja na Žeželjevom mostu, potom i završetak svih pristupnih saobraćajnica", navela je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da na pruzi Beograd-Budimpešta predstoji nastavak radova na dve deonice, na kojima je izvođenje već počelo, i potpisivanje komercijalnog ugovora za treću deonicu, od Novog Sada do Subotice.

"U januaru se raspisuje tender za nastavak radova na Ipsilon kraku kod Subotice, a kroz program ‘Puteva Srbije‘ obezbeđeno je da praktično nema dela Vojvodine u kom neće biti rađena rehabilitacija ili održavanje nekog puta", rekla je Mihajlovićeva u izjavi medijima nakon sednice Radne grupe.

Ministarka je zahvalila predsedniku pokrajinske vlade na dobroj saradnji u 2017. godini i pohvalila rad zajedničkog tela Vlade Srbije i Vlade AP Vojvodine, koje je formirano u februaru ove godine.

"Pokazali smo da smo brži i efikasniji kad zajedno donosimo odluke i radimo zajedno", rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, zahvaljujući tome, ove godine spojen je Žeželjev most, imamo dogovor o prioritetima u održavanju puteva u Vojvodini, kao i u vezi s održavanjem nekoliko pruga na teritoriji Vojvodine, koje će finansirati lokalne samouprave, uz pomoć Vlade Vojvodine.

"Takođe, Ministarstvo će finansirati i idejno rešenje za transformaciju železničke pruge Petrovaradin-Beočin u zelenu stazu za pešake i bicikliste", dodala je Mihajlovićeva, saopštio je Kabinet potpredsenice vlade.

Predsednik pokrajinske vlade rekao je da prvi put republička, pokrajinska vlada, kao i lokalne samouprave zajedno dogovaraju sve prioritetne projekte od nacionalnog i regionalnog značaja, i da se zajednička radna grupa pokazala kao dobar mehanizam za koordiniranje realizacije infrastrukturnih projekata.

Mirović je najavio da će u narednom periodu biti pokrenuta procedura za izradu planske dokumentacije za brze saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča, takozvanog Vojvođanskog P.

"Banat ima potrebu za izgradnjom ovakve brze saobraćajnice, koja će biti dodatni podsticaj ekonomskom razvoju ovog dela Srbije", rekao je Mirović.

Na današnjoj sednici bilo je reči i o projektima prekogranične saradnje s Mađarskom i Rumunijom, kao i projektima u oblastima vodosnabdevanja, gde su iz programa sa nemačkom razvojnom bankom KFW već završene fabrike vode u Somboru i Vršcu i ugovoreni novi projekti koji će rešiti pitanje vodosnabdevanja u Kikindi i Vrbasu.

Mirović je naglasio da je veoma zadovoljan što prvi put, u proteklih niz godina, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i lokalne samouprave na svim projektima nastupaju koordinisano, zajednički, definišu se prioriteti, bez obzira da li se radi o nacionalnim, velikim regionalnim ili lokalnim projektima.

"Imamo jedan razvojni projekat koji će biti rađen po uzoru na pripremu projekta Fruškogorskog koridora, kako bi mogli da nađemo investitora. To je važno za Banat, kao manje razvijenu sredinu u Vojvodini i Srbiji, što će doprineti njegovom bržem razvoju", rekao je Mirović.

Dodao je da se razgovaralo i o Fruškogorskom koridoru, novom projektu transformacije pruge Petrovaradin-Beočin u "zelenu stazu" za pešake i bicikliste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво