Zašto sve više uvozimo svinjetinu?

U prvih sedam meseci ove godine Srbija je uvezla za trećinu više svinjskog mesa nego lane, a proizvođačka industrija u toj grani beleži pad od oko tri odsto, tvrde u Privrednoj komori Srbije. Zašto Srbija sa tradicijom uzgoja svinja i sa kvalitetnim mesom uvozi svinjetinu i prerađevine?

Da li zbog cene, da li zbog teže pripreme, potrošnja svinjskog mesa i prerađevina pala je poslednjih godina sa 16,5 kilograma po glavi stanovnika na 14,5 kilograma. Manja potražnja ali i to što je, kažu stočari, teško proizvesti živu stoku, razlozi su što se poljoprivrednici sve ređe odlučuju za svinjarstvo.

U Vršcu, gde ne radi nijedna klanica, proizvođači i prerađivači se dovijaju i u lokalnim mesarama prodaju meso.

"Proizvođači stoke, kažem za ove male proizvođače, nemaju računa i sigurnost u svoju proizvodnju, preko cene žita, kukuruza, ječma, preko tih stvari od kojih se pravi koncentrat do prodajne cene žive stoke. Ljudi polako gube volju i tove stoku samo za svoju potrošnju koja im je potrebna za godinu dana", objašnjava Miodrag Logožan iz Udruženja odgajivača svinja i prerađivača mesa "Šunka".

Na slabog domaćeg proizvođača računaju uvoznici. Iako postoje prelevmani na uvoz mesa i prerađevina iz Unije, na robu iz zemlja regiona nema dodatnih opterećenja.

"Što se tiče ove godine, uvoz svinjskog mesa je veći za 30 odsto nego za isti period prošle godine i za prvih sedam meseci je uvezeno negde oko 13.000 tona svinjskog mesa. Razlog svemu ovome je visoka cena tovljenika koja je bila zastupljena tokom cele godine", kaže Nenad Budimović iz Udruženja za poljoprivredu PKS-a.

Cena od 220 dinara po kilogramu žive stoke bila je viša od one koju smo plaćali za uvoz svinja iz Nemačke, Mađarske, Hrvatske. Prerađevine najviše uvozimo iz Italije, Nemačke i Mađarske.

Iz naših pogona konzervirane proizvode šaljemo u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, trajne i polutrajne u zemlje bivše Jugoslavije, a svinjsko meso u Rusku Federaciju. Izvoz u Evropsku uniju koči stari problem.

"Što vakcinišemo protiv svinjske kuge i možemo da izvozimo samo termički obrađeno meso i konzervisano meso. Ne možemo trajne proizvode i polutrajne proizvode koji imaju dobru cenu i asortimanski se traže", ukazuje Budimović.

Dok se čeka ukidanje vakcinacije i otvaranje novih tržišta, država proizvođačima, između ostalog, refundira od 50 do 65 odsto investicija u preradu, subvencioniše kupovinu stoke, opreme.

"Ono što je za Ministarstvo najvažnije jeste da mi intenzivno radimo na donošenju pravilnika koji se odnose na klasiranje svinjskih ali takođe u perspektivi i goveđih trupova jer to je onda jedna objektivna ocena kvaliteta i za klaničare ali i za vlasnike farmi, odnosno proizvođače svinja", rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić.

Dok čekaju veću pomoć države, srpski proizvođači tvrde da je domaće meso kvalitetnije od uvoznog, koje, kažu, treba strože kontrolisati.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 31. okt 2017, 11:12) - Goran [neregistrovani]

Unistili

Unistili smo stocni fond i zato uvozimo.

(utorak, 31. okt 2017, 10:15) - anonymous [neregistrovani]

Carine

Domaca svinjetina je skuplja od uvozne zato sto smo ukinuli carine na robu iz EU. Kad bi vratili carine em bi punili buzdet za oko 400 miliona evra em bi domaci proizvodjaci mogli konacno da disu makar na domacem trzistu.

(utorak, 31. okt 2017, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

Primjer

U julu mjesecu je u pozaru na farmi svinja u Holandiji stradalo 20000 (20hilj) svinja. Jedna farma , jedan proizvodjac. I kako konkurisati takvima? Drugo interesantno je da je Italija najveci uvoznik svinjskog mesa iz Holandije. Cuvena "italijanska" Parma sunka nema veze sa italijanskim "slobodnim u sumi" svinjama. Mozda je kljuc u preradi i marketingu, jer po clanku Italija je u vrhu po uvozu mesnih preradjevina. A proizvodjaci mesa neka pokusaju naci nacin (vrlo tesko i pored nizih prihoda ) jeftinije proizvodnje.

(utorak, 31. okt 2017, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Mi smo svastojedi .....

....zato sto dobru izvozima ,a losu i jevtinu uvozimo , koja se prodaje skuplje na trzistu, a naravno tu neko zaradi.

(utorak, 31. okt 2017, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

EU

Biće još gore kad i ako uđemo u EU. Gledaju oni svoj interes, mislim na glavne zemlje EU, a ostali su u kolonijalnom ropstvu. Hrvatska je najbolji primer. I tamo se uvozi sve živo, a proizvođači propadaju. To je i cilj EU, da postanemo zavisni i da oni upravljaju našim životima.

(utorak, 31. okt 2017, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

netacno

cena otkupa je nestabilna. krece se od 120-180 dinara zive vage. e sad izracunajte svinja od 120 kg u otkupu kosta 14.400 dinara. kad to podelite sa osam meseci uzgoja dobijete zaradu na mesecnom nivou od 1800 dinara. i ko ce to da se bavi uzgojom. ljudi drze po neko svinjce za kucu i to je to.

(utorak, 31. okt 2017, 09:15) - ЕУкратија [neregistrovani]

Дотација извоза

Па зна се да ЕУ дотира извоз меса и млечних производа. Како произвођач у Србији да буде конкурентан? Једино ако влада Србије исправи "криву Дрину" казненим увозним царинама.

(utorak, 31. okt 2017, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Zasto-zato

Pa zato sto nam je zivotna koncepcija "mala i srednja preduzeca", zato sto smo sve svoje upropastili,zato sto je i selo devastirano,zato sto izgibosmo za "stranim investicijama" i zato sto nemamo nikakvu strategiju. Nema tu nikakvog cudjenja ni dilema.

(utorak, 31. okt 2017, 08:43) - anonymous [neregistrovani]

Баш Лепо

Мој брат у Петровцу нема коме да прода прасади.Како каже, нико те не пита ништа.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">