Treći vetropark u Srbiji u Alibunaru

Srbija je dobila treći vetropark i pokazala da sve više postaje zemlja zelene energije, izjavio je ministar Aleksandar Antić u Alibunaru, gde je otvoren vetropark "Malibunar" i ozvaničen početak izgradnje drugog na teritoriji ove opštine. Uz ta dva, Srbija već ima vetroparkove kod Kule i Vršca, uskoro počinje gradnja još dva, a EPS priprema projekat za vetropark u Kostolcu.

Vetropark "Malibunar" biće završen tokom 2018. godine, rekao je ministar Antić i dodao da će Srbija do kraja sledeće godine i kroz druge projekte dobiti novih 250 megavata iz energije vetra.

Time će se, naveo je ministar, Srbija približiti cilju da do 2020. godine ima 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljivih izvora.

On je dodao da su u ovom trenutku u različitim fazama izgradnje projekti koji će obezbediti još oko 500 megavata, kao i da je reč uglavnom o projektima iz energije vetra.

Vetropark "Malibunar" snage osam megavata izgradila je belgijska kompanija "Elisio" koja je uložila 14 miliona evra od čega 9,8 miliona evra iz kredita Unikredit banke.

Očekivana proizvodnja vetroelektrane "Malibunar" biće dovoljna za snadbevanje 7.200 domaćinstava čime će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

Početak probnog rada planiran je za novembar ove godine, a rad u punom kapacitetu početkom sledeće godine.

U Alibunaru grade i veći vetropark vredan 80 miliona evra.

"Naši vetroparkovi snabdevaće zelenom energijom 43 hiljade srpskih porodica. Reč je o 10 procenata od predviđenih 500 megavata koliko je vaša zemlja odobrila iz energije vetra. Imamo pozitivno iskustvo i sa Vladom i sa loklanom zajednicom, pa smo spremni i za veća ulaganja", rekao je Ludo Vnderbelden, generalni menadžer "Elisia".

Tokom iduće godine trebalo bi da se zavrti i 38 vetroturbina u Kovačici u koje izraelski investitor ulaže 105 miliona evra. A nedaleko od Pančeva gradiće se najveća vetrofarma "Čibuk 1" sa 57 turbina. Investicijom vrednom 300 miliona evra konzorcijum "Vetroelektrane Balkana" obezbediće struju za 113 hiljada srpskih domaćinstava.

"Kada se vetropak izgradi, plaćaćemo takse u budžet. Najveću korist imaće lokalno stanovništvo jer ćemo angažovati opštinske komunalne službe za potrebe vetroparka. Radimo na aktivnostima koje će obezbediti i dalje investiranje na tom području. Srbija će dobiti ključnu regionalnu poziciju u proizvodnji zelene energije iz vetra", kaže Gaetano Masara, izvršni direktor "Dženeral elektrika" za Istočnu Evropu.

Gradnja vetroparkova donosi posao srpskim preduzećima građevinske i elektroindustrije.

"Naša preduzeća iz građevinske industrije svoj prostor mogu da traže na izgradnji pristupnih puteva, za izgradnju platoa za montažu, za izlivanje temelja kao i za izgradnju stubova za vetroelektrane", kaže Vera Ražnatović iz Udruženja za energetiku PKS.

U svetu se već rade i plutajuće vetrenjače na moru. Najnovije američko istraživanje pokazuje da iznad okeana ima toliko vetra koji bi mogao da obezbedi struju za celokupne potrebe na planeti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво