Toplotne pumpe smanjuju izdatke za struju i grejanje

Pored neiskorišćenih prirodnih resursa termalnih voda, Srbija ima veliki energetski potencijal u podzemnim vodama temperature do 30 stepeni. Kada bismo, pomoću toplotnih pumpi, iskoristili podzemne vode, mogli bismo da uštedimo petinu energije koju koristimo za grejanje.

U jednoj zgradi u Velikom Mokrom Lugu, toplotnim pumpama obezbeđuje se grejanje, hlađenje i topla voda za 12 stanova.

Porodica Martinović, mesečne izdatke za struju i grejanje stana od 90 kvadrata, sa 15.000, smanjila je čak tri puta.

Stanar Milan Martinović kaže da je druga mnogo veća prednost komfor, konstantan nivo temperature u stanu, topao pod..

"Ne morate da brinete za decu da li su obuvena ili nisu obuvena", kaže Martinović.

Sonde za toplotne pumpe mogu da se postavljaju na dubini od tri metra do 200 metara. Konkretno, za njihovu zgradu su na dubini od 120 metara.

"Kada bi stanari sami investirali u ovakav sistem, on bi im se za pet-šest godina isplatio kroz uštede u jeftinoj energiji", kaže Milan Mihajlović iz nemačkog "Vailanta".

Prednost toplotnih pumpi jeste to što mogu da rade i sa vodama veoma niskih temperatura.

Minimalna tempertura koja se može koristiti je osam stepeni, tako da u tom opsegu mi u Srbiji imamo u potecijalu preko 5.000 megavata u podzemnim vodama, kaže prof. dr Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Profesor Maja Todorović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu rekla je da toplotne pumpe za izvor toplote mogu koristiti različite izvore. 

"To može biti zemljište, nadzemne i podzemne vode i vazduh. Jako su efikasne jer se za jedan kilovat čas utrošene energije može dobiti od tri do čak sedam kilovat-časova toplotne energije", objasnila je Todorovićeva. 

Već od sledeće grejne sezone, kako saznaje RTS, imaćemo i prvi daljinski sistem grejanja koji će koristiti mačvanske termalne izvore u Bogatiću, čija gradnja uskoro počinje.

"Ceo centar Bogatić, odnosno osam objekata javne uprave, od škola, vrtića, suda, sportske hale, opštinske zgrade, će se grejati na podzemne vode, koje su pod temperaturom od 75 stepeni, u jednom daljinskom sistemu grejanja gde se procenjuju minimalne uštede preko 100.000 evra godišnje", rekao je Dejan Milenić.

U Srbiji je do sada instalirano hiljadu sistema sa toplotnim pumpama koje koriste podzemne vode, od kojih je oko 400 na području Beograda. Nemačka, recimo, godišnje instalira najmanje oko 70.000 toplotnih pumpi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. okt 2017, 20:58) - Anonimus [neregistrovani]

Buducnost

To je dobra investicija...odrzavanja gotovo i da nema isplati se i ranije nego sto kazu.

(ponedeljak, 16. okt 2017, 20:39) - anonymous [neregistrovani]

Hvala na savetu

Ne treba da mi pričate šta je dobro, to znam i ja, ali mi recite kako da to izvedem od moje plate. E tu da vas vidim.