Kako će izgledati auto-put Beograd–Sarajevo

Jedan od potpisanih dokumenata sa Turskom je i Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta auto-puta Beograd–Sarajevo. Ideja za taj auto-put stara je nekoliko decenija, a njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi logičan nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori, preko Pešterske visoravni.

U Saobraćajnom institutu Cip napravljen je generalni projekat auto-puta kojim će biti povezani Požega i Užice.

Dalja trasa ide ka Republici Srpskoj, ali ne postojećim putem, već, zbog zahteva ekologa, zaobilazi nacionalni park Mokra Gora.

Auto-put će imati dve vozne i jednu zaustavnu traku. Projektanti kažu da će deo auto-puta kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pa će 60 kilometara koštati čak 760 miliona evra.

"Ovaj auto-put dugačak je 60, 65 kilometara i na ovoj trasi imamo 62 mosta i 22 tunela", kaže Dragoslav Dragićević, odgovorni projektant Cipa.

U Cipu kažu da je Turska zainteresovana za izgradnju ne samo puteva u Srbiji, već i železnica.

Zbog velikog priliva robe sa Bliskog istoka i sve većih ograničenja ekologa u kamionskom transportu, Turska traži da se i železnički pravac Niš–Dimtrovgrad–Bugarska–Turska što pre obnovi i prilagodi većim brzinama.

"Radi se o dvokolosečnoj pruzi brzine do 200 kilometara na čas. Ovaj pružni pravac radiće se bez ukrštanja sa putevima, ništa neće ometati saobraćaj, i ova pruga biće dovoljna za narednih 50 godina za Srbiju", ističe direktor Cipa Milutin Ignjatović.

Za prugu kroz Srbiju pored Turaka zainteresovani su i Kinezi jer im je to najbrža kopnena veza ka Evropi iz pretovarnih luka na jugu. Turska želi da pruga bude što pre gotova i spremna je da finansira taj projekat.

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 22:52) - anonymous [neregistrovani]

miki

Dobra trasa. 95% ce prolaziti kroz Srbiju i RS.

(petak, 13. okt 2017, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

Informisi se

Nemam reci stvarno... samo cu te savetovati da pogledas trenutnu mrezu autoputeva na balkanu, ovo ostalo bolje da ne komentarisem....

(petak, 13. okt 2017, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

@Mitomanija

Ti si opterecencim cim vidis nesto cega nema.Covek nije pomenuo uopste Zetru halu nego je napravio kovanicu Ze-Tra potpuno razlicitu od one koja se tebi prividja.

(petak, 13. okt 2017, 07:21) - anonymous [neregistrovani]

Mitomanija,

Zetra ne znaci "zelena transferzala" vec Zenica-Travnik!Gradili su je radnici iz Zenice i Travnika!

(petak, 13. okt 2017, 03:37) - anonymous [neregistrovani]

Nerealno

Lepo ali kompletno nerealni imajuci u vidu nizak ekonomski razvoj toga dela Srbije i Bosne

(petak, 13. okt 2017, 01:55) - anonymous [neregistrovani]

xxxx

neka pravi ko hoce,,dokle god je to dobro i pozitivno,vidis da nas zapad i ostale evropske sile ekonomski ugnjetavaju da se topimo ko led u avgustu, svi sa ovih prostora.Dokle vise da nas truju tim nacionalizmom dok odredjene grupe ljudi, uzivaju nad jadnim narodom svih konfesija

(petak, 13. okt 2017, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

StaraHercegovina

Samo neka ide kroz RS___Visegrad romanija srpsko sarajevo hercegovina

(petak, 13. okt 2017, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Greska

Licno mislim da je ovaj projekat greska ali vreme ce pokazati. Niko me ne moze ubediti da je to interes Srba, koji zele ici ka Zapadu, pa valjda treba graditi put zapadno ka Banjaluci, Zagrebu, Ljubljani sta mi imamo od sarajeva?????Zar to nije nazad u svakom smislu

(petak, 13. okt 2017, 00:00) - anonymous [neregistrovani]

Zelene transverzale (Ze-Tra)

Oni prave i povezuju svoje, putevima iz svojih razloga, sto je razumljivo. U ovom slučaju Rašku sa Sarajevom. A mi nemamo ni jedan magistralni put koji bi povezivao nas i Republiku Srpsku, već pomažemo njihovim ciljevima.

(četvrtak, 12. okt 2017, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

ekonomska racunica

Sve je to lepo samo je pitanje ko to finansira?Ako se uzimaju krediti i zaduzuju gradjani postavlja se pitanje prioriteta jer ima i drugih stvari vaznih za narod od autoputeva.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">