Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instaliranog proizvodnog kapaciteta 104,5 megavati, biće izgrađen u Kovačici. Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je "Enlight Renewable Energies", izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju.

Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju ugljen-dioksida u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini, navedeno je u saopštenju Erste banke koja učestvuje u finansiranju projekta.

Generalni direktor "Enlight Renewable Energies" Gilad Javec rekao je da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija, izjavio je da će Kovačica biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji i drugi vetropark koji ta banka finansira u zemlji. 

Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i Vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način, istaknuto je u saopštenju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 26. sep 2017, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Dokle ?

Dokle da platimo sve i da uvozimo? Zar malo imamo inzenjera elektrotehnike i elektrike. Samo treba obnoviti i zaposliti strucnjake.U onom komunizmu se moglo i izgraditi i novo napraviti. Kakve takve TV, masine za pranje i dosta drugih uredjaja smo imali nase.A sada ? Cinimi se da se samo misli za preko granice. Jeste tamo se zaradi ali nije bas med i mleko.Ckalja je rekao " za pare se oznojiti treba".

(ponedeljak, 25. sep 2017, 18:23) - anonymous [neregistrovani]

Срамота!!!

А ми ништа не можемо и не умемо да урадимо? Сви могу, свима се даје, а ми неспособни? Где су наша министарства, институти, инжењери, фабрике, шта направисте од ове земље?