Izraelska kompanija gradi vetropark u Kovačici

Jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instaliranog proizvodnog kapaciteta 104,5 megavati, biće izgrađen u Kovačici. Ceo projekat će koštati 189 miliona evra. Vlasnik projekta je "Enlight Renewable Energies", izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju.

Vetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju ugljen-dioksida u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udeo potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 procenata u 2020. godini, navedeno je u saopštenju Erste banke koja učestvuje u finansiranju projekta.

Generalni direktor "Enlight Renewable Energies" Gilad Javec rekao je da će Vetropark u Kovačici obezbediti ekološku održivost proizvodnjom čiste električne energije bez emisija za više od 65.000 domaćinstava u Srbiji, otvoriti nova radna mesta i doprineti rastu ekonomije Srbije.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke Srbija, izjavio je da će Kovačica biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji i drugi vetropark koji ta banka finansira u zemlji. 

Snabdevanje električnom energijom u Srbiji uglavnom potiče iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit i Vlada je definisala jasne ciljeve u oblasti energetike sa namerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način, istaknuto je u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво