Mirović: Robna razmena sa Mađarskom premašila 325 miliona

Za prvih sedam meseci ove godine vrednost robne razmene između Mađarske i pokrajine AP Vojvodine premašila 325 miliona dolara, što je za 21,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvarajući poslovni forum u Budimpešti.

Igor Mirović je na forumu u ambasadi Srbije rekao i da je ukupna vrednost robne razmene između Mađarske i Vojvodine u 2016. godini dostigla 488 miliona dolara, što je za 6,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Mirović je rekao i da je prvi put u poslednjih deset godina, Vojvodina ostvarila spoljnotrgovinski suficit u iznosu od preko 62 miliona dolara.

"Realno je očekivati da ukupna vrednost ovogodišnje robne razmene privreda Vojvodine i Mađarske premaši prošlogodišnji nivo, i prvi put u poslednjih 27 godina, bude veći od pola milijarde dolara", istakao je Mirović.

On je medijima pre početka događaja rekao da je cilj današnjeg okupljanja privrednika, predstavljanje potencijala Srbije, a posebno AP Vojvodine.

"To je zapravo prilika da veoma dobre odnose Srbije i Mađarske unapredimo u praktičnom smislu, da poslovni ljudi razgovaraju i da realizuju zajednička ulaganja i u Mađarskoj i u Srbiji", rekao je Mirović.

Istakao je da već postoje naznake za buduće potencijalne ugovore.

"Naša ideja je da promovišemo naše kompanije, kompanije iz Srbije, posebno iz Vojvodine, koje mogu naći prostor za svoja ulaganja na tržištu Mađarske", naglasio je Mirović.

Otvorivši Forum, Mirović je rekao da je važna i činjenica da se Srbija nalazi na putu ulaska u Evropsku uniju i da je nedvosmislena i prijateljska podrška Mađarske u tom procesu.

"Ukupna vrednost robne razmene između Mađarske i Vojvodine u 2016. godini dostigla je 488 miliona dolara, što je za 6,1 odsto više nego godinu dana ranije. U okviru toga, dominirao je izvoz vojvođanskih roba u Mađarsku.

Njegova vrednost premašila je 275 miliona dolara i za preko 25 odsto je veća od vrednosti izvoza iz 2015. godini", objasnio je Mirović i dodao da je to bio i najbolji izvozni rezultat vojvođanske privrede na relaciji sa privredom Mađarske u poslednjoj deceniji.

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da je Srpsko-mađarski poslovno-turistički forum u Budimpešti odraz zainteresovanosti mađarske i srpske privrede za saradnju, a time i za, kako kaže, pospešivanje ekonomskog razvoja regiona.

Direktorka TOV Nataša Pavlović predstavila je sutrašnji promotivni događaj pod nazivom "Dani Vojvodine u Budimpešti", gde će se građanima predstaviti gastronomska, vinska, kulturna i ostali oblici turističke ponude iz Vojvodine.

Više od sto privrednika okupilo se u Ambasadi Srbije u Mađarskoj na Srpsko-mađarskom poslovno-turističkom forumu, u organizaciji Privredne komore Vojvodine (PKV) i Mađarsko-srpskog poslovnog saveta, uz podršku Pokrajinske vlade i Turističke organizacije Vojvodine (PKV). 

Privrednike i prisutne goste pozdravio je ambasador RS u Mađarskoj Nj. E. Rade Drobac koji je istakao da je današnji Forum najveći događaj ovakvog karaktera koji je organizovan u Ambasadi RS u Budimpešti.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 15. sep 2017, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Srbijo

Cujte samo, "razmena Madjarske i Vojvodine". Da covek ne poveruje sta cita.