EPS traži poskupljenje struje za dva odsto od 1. oktobra

"Elektroprivreda Srbije" je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev Agenciji za energetiku Srbije za poskupljenje električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Ukoliko Agencija usvoji zahtev EPS-a, nove cene električne energije važiće od 1. oktobra 2017. godine.

"To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvarila 'Elektroprivreda Srbije', zašta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija", navodi se u saopštenju. 

Kako je objašnjeno, reč je o do sada najnižem povećanju cene električne energije u Srbiji i ono će se na prosečnog potrošača odraziti uvećanjem mesečnog računa u iznosu od 68 dinara. 

"I pored toga, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu: struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj", navelo je Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Istaknuto je da će Vlada Srbije nastaviti da vodi odgovornu socijalnu politiku kroz sistem podrške energetski ugroženim kupcima, zašta je u budžetu Ministarstva rudarstva i energetike obezbeđeno milijardu i sto pedeset miliona dinara, na godišnjem nivou.

Na taj način, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovat-sati električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Ukoliko Agencija za energetiku Republike Srbije usvoji zahtev EPS-a, nove cene električne energije važiće od 1. oktobra 2017. godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 30. avg 2017, 17:28) - anonymous [neregistrovani]

EPS

Dokle će više gradjani da plaćaju enormne plate i iste takve gubitke ovog,oduvek privilegovanog preduzeća?
Zbog čega se EPS ne privatizuje već jednom?

(sreda, 30. avg 2017, 17:14) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Zaboravili da uraĉunaju nove akcize, male su trenutno