Zašto gorivo u Srbiji ne pojeftinjuje

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da je politika akciznog oporezivanja od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata i dovela do toga da imamo i negativne efekte.

Od polovine jula cene sirove nafte na svetskom tržištu uglavnom padaju, a slabi i dolar u poređenju s evrom - što znači da su se stekli svi uslovi da gorivo i na našim pupama može da pojeftini - prema računici, najmanje od pet do sedam dinara.

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu.

Ta goriva su skuplja samo u Albaniji i Grčkoj. Naftaši cene goriva pravdaju velikim nametima. 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za RTS da je u Makedoniji naknada za formiranje obaveznih rezervi deset puta manja nego u Srbiji,  a akciza dvostrukio manja nego u Srbiji.

"Osnovni razlog zašto se Srbija, kada su u pitanju cene dizela i TNG-a, nalazi na tom mestu, je državno zahvatanje. Politika akciznog oporezivanja koja je od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata je dovela do toga da imamo i negativne efekte", rekao je Mićović.

Budžet sigurno oseća povećanje priliva, povećan je iznos akciza koje se naplaćuju, kaže Mićović.

"Ali siguran sam i Udruženje naftnih kompanija je ubeđeno da je manja prodaja zbog negativnih efekata, da je ukupna potrošnja manja", istakao je Mićović.

Mićović zaključuje da bismo promenom akcizne politike mogli da se dovedemo na nivo proseka zemalja i da povećamo prodaju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се