Zašto gorivo u Srbiji ne pojeftinjuje

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da je politika akciznog oporezivanja od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata i dovela do toga da imamo i negativne efekte.

Od polovine jula cene sirove nafte na svetskom tržištu uglavnom padaju, a slabi i dolar u poređenju s evrom - što znači da su se stekli svi uslovi da gorivo i na našim pupama može da pojeftini - prema računici, najmanje od pet do sedam dinara.

U poređenju sa zemljama regiona po ceni benzina, Srbija je na sredini liste, ali je po ceni evrodizela u samom vrhu.

Ta goriva su skuplja samo u Albaniji i Grčkoj. Naftaši cene goriva pravdaju velikim nametima. 

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije rekao je za RTS da je u Makedoniji naknada za formiranje obaveznih rezervi deset puta manja nego u Srbiji,  a akciza dvostrukio manja nego u Srbiji.

"Osnovni razlog zašto se Srbija, kada su u pitanju cene dizela i TNG-a, nalazi na tom mestu, je državno zahvatanje. Politika akciznog oporezivanja koja je od 2012. do 2015. napravila novi odnos u opterećenju derivata je dovela do toga da imamo i negativne efekte", rekao je Mićović.

Budžet sigurno oseća povećanje priliva, povećan je iznos akciza koje se naplaćuju, kaže Mićović.

"Ali siguran sam i Udruženje naftnih kompanija je ubeđeno da je manja prodaja zbog negativnih efekata, da je ukupna potrošnja manja", istakao je Mićović.

Mićović zaključuje da bismo promenom akcizne politike mogli da se dovedemo na nivo proseka zemalja i da povećamo prodaju.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 24. avg 2017, 17:02) - anonymous [neregistrovani]

Jednostavno

PDV se placa na ukupnu vrednost robe a to je cena sa akcizom pa kako to da vam nije jasno. Tako ce biti sve dok sutimo i placamo

(četvrtak, 24. avg 2017, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

@...

I u Nemačkoj imaš akcize i PDV.
Dizel je oko 1,10€. Ne vidim nikakvu razliku.
I šta sam još u Srbiji primetio. Kada Evro skoči, skaču i cene, za izgovorom da se sva roba plaća u Evrima. Sada je Dinar ojačao, tj. Evro pao, a cene su iste.
Kako god okreneš, narod plaća.

(četvrtak, 24. avg 2017, 11:40) - anonymous [neregistrovani]

...

@Pa borba...

Видим да многи не размеју структуру цене на гориво (струју...). Ми у Србији плаћамо два пореза на ове "луксузне" робе (струја је луксуз). Један је акциза, а други је ПДВ. И што је најгоре у структуру ПДВ улази и порез на акцизу! Тако да имамо невероватну ситуацију да прво држава опорезује акцизама производ, а онда на тако добијен укупни износ удари ПДВ!!! Односно, ми плаћамо порез на порез! Ко не верује нека узме рачун за струју па ће да зине у чуду.

(četvrtak, 24. avg 2017, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Sipao sam dizel gorivo u Drezdenu po ceni od 1.07e za litar

A ne cini mim se da je auto presao vise sa tim gorivim. Putni racunar pokazivao je za nesto vise od 1l manju potrosnju.

(četvrtak, 24. avg 2017, 10:09) - anonymous [neregistrovani]

Pa borba...

..za PDV. Nista vise.