Krkobabić: Mladima ustupamo državno zemljište

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je za RTS da je bitno da se pokrene zadugarstvo iz osnova - da se mali poljoprirednici udruže i krenu u proizvodnju. Hoćemo da 200.000 ili 300.000 hektara državnog zemljišta ustupimo onima koji će hteti da je obrađuju, rekao je Krkobabić.

Misija "500 zadrugara u 500 sela" počela je prošle nedelje otvaranjem prvih zemljoradničkih zadruga na jugoistoku Srbije. Prve u opštinama Merošina i Gadžin Han, uz podršku Vlade Srbije. Oni su dobili novačane subvencije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milan Krkobabić je rekao da su formirane nove zemljoradničke zadruge. Jedna je zadruga koja se bavi proizvodnjom i preradom lekovitog bilja u Gadžinom Hanu a druga je pčelarska zadruga koja se bavi proizvodnjom meda i proizvoda od meda u Merošini.

Krkobabić kaže da su obe zadruge u Nišavskom okrugu. Podsticaj za novoosnovane zadruge je do 50.000 evra. To sve zavisi, kako kaže, od specifikacije opreme.

"Nama je bitno da pokrenemo zadrugarstvo iz osnova, da se mali poljoprivrednici udruže i da krenu. Lokalne samouprave su od ključnog značaja", rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave i mali poljoprivredni proizvođači sedaju za sto sa zadružnim savezima i dogovaraju se da oni projekti koji su u skladu sa programima razvoja tih samouprava imaju prioritet.

"I ovo je neka vrsta dijaloga, krenuli smo u pravi dijalog, ne verbalni, već praktični o opstanku srpskog sela. Sada radimo da im stvorimo ekonomske uslove", kaže Krkobabić.

Zadruga je osnov da udružimo male proizvođače sa malim posedima da bi bili robni proizvođači, ističe Krkobabić dodajući da je to osnova jer kada imaju zadrugu mogu da se bave svim ostalim stvarima što je za selo potrebno - to je i nova socijalna i kulturna politika.  

Govoreći o mladima, Krkobabić kaže "hajede da im ustupimo zemljište do 50 hektara i da im dajemo subvencije do 10.000 po osobi, da im omogućimo da krenu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom".

Onaj ko je zainteresovan javlja se svojim opštinskim samoupravama. O toj ideji će se razgovarati i sa predsednikom Srbije, jer je, kako kaže Krkobabić, to neka vrsta nove agrarne reforme.

"Hoćemo da 200.000 ili 300.000 hektara državne zemlje ustupimo onima koji će hteti da je obrađuju, a to je onda osnov da sačuvamo srpsko selo", zaključio je Krkobabić. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. avg 2017, 17:20) - anonymous [neregistrovani]

Коме и под којим условима?

Уступите неком педесет хектара, па он то после прода (можда баш странцима), а ту земљу никад и не види.

Земља је необновљиви ресурс. Пажљиво с тим!

(ponedeljak, 14. avg 2017, 12:50) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar na izjavu M.Krkobabica

Mladi jednostavno nece da zive na selu i da se bave poljoprivredom i to se u blizoj buducnosti nece promeniti bez obzira na napore vlade.