Vučić u kontroli radova na obilaznici oko Dimitrovgrada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je večeras radove na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10. Očekuje da će ta deonica biti završena do kraja godine, izuzev tunela "Bancarevo", gde će radovi potrajati nakon toga još tri do četiri meseca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će istočni i južni krak Koridora 10 biti završeni do iduće sezone i izrazio očekivanje da će Srbija imati bolje puteve nego što postoje na zapadu i istoku.

Vučić je, nakon obilaska radova na izgradnji obilaznice oko Dimitrovgrada na istočnom kraku Koridora 10, rekao da će ta deonica biti završena do kraja godine, izuzev tunela Bancarevo, gde će radovi potrajati nakon toga još tri do četiri meseca.

Istakao je da će Srbija izgraditi i obnoviti auto-putnu infrastrukturu.

Simos Panagijotis direktor kompanije "Aktor", koja izvodi radove, najavio je da će istočni krak Koridora 10 u potpunosti biti gotov do maja iduće godine.

"Napadnite Bancarevo kao i ovo ovde. Gotovo sve će biti završeno do kraja godine, samo taj mali deo tunela Bancarevo biće završavan tri do četiri meseca nakon toga", rekao je Vučić.

Rekao je da je imao priliku da prvi put prođe novim putem od Pirota do Dimitrovgrada, i da je video da je put kao u Švajcarskoj.

"To je put kao strela, bolje izgleda nego u Švajcarskoj", konstatovao je Vučić, pohvalivši za to rad Vlade, ministarke Zorane Mihajlović, ali i trud Zorana Babića, za kojeg je rekao da je čovek koji stalno vrši pritisak koji daje rezultate.

Posebno se osvrnuo i na napore Pangijotisa rekavši da se sve promenilo "od kada je Simos ovde".

Kako kaže, ponosan je što je večeras obišao radove, dodajući da je to jedno od najlepših gradilišta, ali na kojem je teško radio veliki broj radnika 15 sati dnevno, sa 13 bagera, tri buldožera, 30 kamiona.

"Ovo je ono što smo čekali da vidimo deceeijama", kaže predsednik Srbije, dodajući da nakon ove deonice ostaje još 12 teških kolometara vezanih za tunel Bancarevo.

Ocenio je da je završetak ovog puta velika stvar za pirotski i nišavski okrug, dodajući da će ta infrastruktura dovoditi više investitora i turista u našu zemlju.

"Sledeće godine obnova auto-puta od ulaska iz Hrvatske"

Ukazao je da će posle toga postojati kompletna auto-putna mreža od Hrvatske ili Mađarske do Bugarske.

"Svako ko ulazi u Srbiju moći će da vidi naše dobre puteve", podvukao je Vučić.

Najavio je s tim u vezi da će sledeće godine biti u potpunosti obnovljeno i 27 kilometara autoputa od ulaska iz Hrvatske u Srbiju.

"Taj put će biti kao pista. Odakle god se bude ulazilo u Srbiju moći ćete da vidite koliko su nam kvalitetni putevi", poručio je on.

Poručio je i Zoranu Drobnjaku, generalnom direkotru "Puteva Srbije", da brzo presvuče put kod Jagodine kako više ne bismo tamo imali usko grlo.

Preneo je da je pričao sa radnicima i da su oni rekli da su imali težak posao, ali da se ne žale.

"Ponosni su što grade istoriju ovde. Kada budu prolazili sa decom ili unučićima moći će da kažu da su ostavili deo svog radnog života na tom putu, ali napravili nešto za budućnost", rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na južni krak Koridora 10 najavivši da će biti završen do kraja godine.

"Decenijama smo ovo čekali. Od 1945. pričamo o ovome, i Bizmark je pričao o Grdelici. Imaćemo kompletan južni kraj završen do kraja godine. Samo je pitanje hoćemo li imati jednu ili dve cevi kroz tunel Manajle", objasnio je Vučić dodajući da će biti kompletno završen do kraja godine prema Grčkoj i Makedoniji.

"Trebaju nam zanatlije, imaće veće plate"

Predsednik Vučić je pozvao mlade ljude da se bave zanatom, jer će Srbija u budućnosti imati snage da gradi još više, ali nema radnika.

"Hoću da podstaknem mlade da se bave zanatima, jer će Srbija u budućnosti imati snage da gradi još više. Nemamo dovoljno radnika. Domaćini su nam rekli da su angažovali sve majstore koje imamo iz Crne Trave, Vlasotinca. Trebaju nam radnici, zanatlije", rekao je predsednik Srbije.

To se mora učiniti, kako je objasnio, kroz dualno obrazovanje. "Moraće da imaju veće plate. Ne može 'kancelarija' da ima tri ili četiri puta veće plate. Kada budemo mi to vrednovali na drugačiji način nećemo imati problema sa radnom snagom", rekao je Vučić.

Pomenuo je i primer Švajcarske, gde, kako kaže, ne završavaju svi fakultete, a zanatlije imaju veće plate, jer je takva potražnja. "Danas se školujete ceo život. Naporan rad zahteva veću platu i veća primanja", poručio je Vučić.

Tok radova na obilaznici oko Dimitrovgrada 

Na kosini Gradinje trenutno se izvode radovi na iskopu materijala miniranjem.

Do sada je sa ove kosine transportovano oko 500.000 metara kubnih materijala. Radovi se izvode i vikendom, a angažovano je 51 radnik i 41 građevinska mašina i kamion.

Na celoj deonici je angažovano 109 radnika i 112 građevinskih mašina i kamiona.

Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86 kilometara.

Napravljene su i puštene u saobraćaj deonice Crvena Reka – Čiflik i Čiflik–Staničenje.

Na deonici obilaznice Dimitrovgrad trenutno se izvode radovi na izgradnji završnog habajućeg sloja kolovozne konstrukcije. Do sada je izvedeno 5,5 kilometara desnog auto-putnog profila.

Izvođač radova je grčka kompanija "Aktor".

Tu deonicu karakterišu dva tunela, tunel "Progon" dužine jedan kilometar i tunel "Pržojna Padina" dužine 350 metara.

Građevinski radovi u tunelima su završeni, u toku su radovi na opremanju tunela elektromašinskim instalacijama. Instalirana je rasveta i ventilacija u tunelima.

Na deonici se pored dva tunela nalazi i sedam mostova od kojih je najduži most br. 4 koji se nalazi između dva pomenuta tunela, a njegova dužina je 491 metar.

Takođe, završen je veći deo radova na deonici Prosek – Crvena Reka.

Na deonici Staničenje – Pirot Istok završena je druga polovina, od tunela "Sarlah" do petlje "Pitor Istok".

Gotova je i deonica Pirot Istok – Dimitrovgrad i biće uskoro puštena u saobraćaj zajedno sa obilaznicom oko Dimitrovgrada.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво