Vlada Srbije i "Rio Tinto" potpisali memorandum o projektu Jadar

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju sa "Rio Tintom" o projektu "Jadar" će ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije", smatra ministar energetike Aleksandar Antić.

Vlada Srbije i kompanija "Rio Tinto" potpisale su Memorandum o razumevanju o projektu razvoja ležišta litijuma i borata "Jadar" u blizini Loznice.

Kako je saopšteno, projekat u koji je je britansko-australijski konzorcijum "Rio Tinto" do sada investirao oko 90 miliona dolara, mogao bi da zadovolji značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je potpisao Memorandum u ime Vlade Srbije, rekao je da će taj projekat učiniti Srbiju "ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora".

"Potpisivanje Memoranduma o razumevanju će ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije", istakao je Antić.

Dodao je da će razvoj projekta "Jadar", kako je rekao "dati zamajac rastu srpske ekonomije".

Pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu 

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je premijerka Srbije Ana Brnabić koja je rekla je da će ta projekat uticati na razvoj Loznice i celog regiona i da je pokretanje proizvodnje planirano 2023. godine što "potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta".

"Da bi se domaća privreda ravnomerno razvijala, neophodno je pokretanje ekonomskog razvoja na lokalu", istakla je Brnabić.

Dodala je da taj projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine.

Izvršni direktor kompanije "Rio Tinto so, uranijum i borati", Sajmon Trot rekao je da su u kompaniji "veoma zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju".

"Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i 'Rio Tinto' korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou", kazao je Sajmon Trot.

Kako je saopšteno, ako projekat "Jadar" dobije sva odobrenja, kompanija "Rio Tinto" planira značajne investicije u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 24. jul 2017, 16:29) - anonymous [neregistrovani]

Dalji Razvoj

Vlada odmah mora da pocne da trazi investitore kojima je potreban taj materijal za proizvodnju da nebi izvozili sirovine nego da izvozimo gotove proizvode!