Nemačke firme traže dobavljače u Srbiji

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije su Nemačka, Italija, Rusija, Kina i Mađarska. Nemačke kompanije vole da sarađuju sa srpskim zbog dobre cene i kvaliteta proizvoda. Zato su odlučili da treću regionalnu inicijativu za pronalaženje dobavljača u regionu Zapadnog Balkana organizuju, prvi put van Nemačke, u Beogradu.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije u prva četiri meseca dostigla je 10,88 milijardi evra i 12,5 procenata je veća nego u istom periodu lane, ali je pokrivenost uvoza izvozom manja i iznosi 77,7 odsto.  

Proizvođačima sa Balkana treba tržište, a nemačkim kompanijama dobri dobavljači. Zato su o saradnji razgovarali predstavnici 142 odabrane firme iz regiona sa 24 velike nemačke kompanije. 

"Kompanije iz regiona mogu samo da dobiju povezivanjem sa nemačkim kompanijama jer dobijaju tržište i priliku za siguran izvoz. A nemačke kompanije pristup odličnim dobavljačima, kvalitetnim proizvodima po dobroj ceni i sve to u blizini", kaže nemački ambasador Aksel Ditman.

"Ovo su veoma osetljivi i teški razgovori s pažljivo odabranim kompanijama, ne ćaskanje, već ozbiljni poslovni dogovori", kaže Ronald Zalinger iz "Hemofarma".

Tako je niška "Ming kovačnica" na prvoj dobavljačkoj inicijativi u Minhenu ugovorila saradnju s nemačkim "Jostom".

"Vi ovde uspostavljate inicijalni kontakt nakon koga cenom postajete ili ne postajete interesantni potencijalnom kupcu. Predstavljate se u što boljem svetlu i nakon toga u periodu od šest meseci do godinu dana kada dajete sve od sebe da uverite nemačkog partnera da možete da ispunite sve kada je u pitanju kvalitet. Ako ste u stanju da ispunite uslove koje od vas traži nemački kupac, vi ste u stanju da se takmičite sa najboljima u Evropi", kaže Ljuban Panić iz "Ming kovačnice" Niš.

Na spisku nemačkih kompanija koje su došle da traže dobavljače su "Erbas", "Drekslmajer", "Knor", "Eberšpeher".

"Imali smo ranije dobavljače sa ovih prostora i saradnja je bila dobra. Odmakli smo u pregovorima o isporuci delova za auto-industriju s nekoliko kompanija, s kragujevačkom 'Teknijom', sa FPM-om u Boljevcu", kaže Tomas Ror iz "Eberšpehera".

Posle prethodne Inicijative održane u Dortmundu, srpske firme su zaključile 10 ugovora s nemačkim kompanijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво