Rast spoljnotrgovinske razmene Srbije

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosila je 10,88 milijardi evra, što je rast od 12,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a izraženo u dolarima povećanje je bilo 7,8 odsto, na 11,59 milijardi, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Izvoz robe imao je vrednost od 4,76 milijardi evra i veći je za 11,8 odsto, dok je uvoz od 6,12 milijardi veći za 13 odsto.

U dolarima je izvoz bio 5,07 milijardi, što je povećanje od 7,1 odsto, a uvoz je uvećan za 8,3 odsto, na 6,53 milijarde.

Deficit u robnoj razmeni sa svetom iznosio je 1,36 milijardi evra i veći je za 17,5 odsto, a u dolarima 1,45 milijardi što je povećanje od 12,7 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je 77,7 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 78,6 odsto.

Glavni partneri Srbiji u izvozu bili su Italija (778,4 miliona dolara), Nemačka (653,9 miliona), Bosna i Hercegovina (387,7 miliona), Ruska Federacija (286,1 milion) i Rumunija (251,9 miliona).

U uvozu su glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije bili Nemačka (818,1 milion dolara), Italija (654,1 milion), Ruska Federacija (578,2 miliona), Kina (521,1 milion) i Mađarska (297 miliona).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 64,9 odsto ukupne razmene.

Srbiji su po važnosti drugi partner bile zemlje CEFTA sporazuma sa kojima je zabeležen suficit od 574,7 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), gvožđa i čelika, drumskih vozila, proizvoda od metala, kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво