Na putu ka energetskoj efikasnosti

U okviru Evropskih dana energije, prvi put je organizovana "Nedelja energije" u Beogradu. Cilj je da se jača svest građana o racionalnoj potrošnji, ali i zaštiti životne sredine, jer su resursi ograničeni, a energenti skupi.

Srbija samo u zgradarstvu troši oko tri puta više energije od evropskog proseka. A prestonica je naveći potrošač. Iz Vlade poručuju da su efikasniji energetski projekti već pokrenuti.

"Danas imamo solarne parkove, prve vetrenjače su krenule da se vrte po Srbiji, a bogami, tek će se vrteti. Korišćenje te čiste energije i u saobraćaju – to su neki naši prioriteti", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Beograd akcenat stavlja na obnovu izolacije zgrada i uvođenje ekoloških vozila u gradski saobraćaj. Sa kineskom kompanijom ulazi se u projekat koji će konačno beogradske toplane povezati sa obrenovačkim termoelektranama.

"To je investicija koja je vredna 207 miliona evra i podrazumeva da se iz TENT-a više neće bacati ona vruća voda već će se toplodalekovodom dovesti do elektrana, a onda koristiti za grejanje celog Beograda", objašnjava gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Cilj je da i privreda i domaćinstva racionalnijom potrošnjom smanje izdatke za struju, grejanje i vodu.

"I leti i zimi za građane je jako bitno da vode računa o tome koliko troše, ali koristeći pametne materijale, pametne prozore i izolaciju, ne moraju da smanjuju komfor u kome žive. Tu, u stvari, jeste fokus energetske efikasnosti", ističe Ana Bovan iz Centralnoevropskog foruma za razvoj.

Iz Brisela najavljuju pomoć Srbiji u ostvarivanju energetskih projekata.

"Zato smo mi tu da pružimo podršku kako bismo postali efikasniji u korišćenju energije. To je sektor u kome ima još dosta posla, jer nafta i ugalj spadaju u prljavu energiju, a treba mnogo više čiste energije, iz Sunca i vetra", kaže Oskar Benedikt iz Delegacije EU u Srbiji.

Evropske direktive u oblasti energetske efikasnosti i zaštite životne sredine su sve oštrije. Plan je da od 2020. godine u zemljama članicama Unije novoizgrađeni objekti imaju nultu potrošnju energije. To znači da će potrebe za energentima za grejanje i hlađenje pokrivati sopstvenom proizvodnjom, a kišnicu pretvarati u vodu.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 31. maj 2017, 01:23) - anonymous [neregistrovani]

Застареле информације или пропаганда

У прилогу се највише говори о енергетској ефикасности, а ваљда је јасно да ако трошиш мање енергије на загревање и хлађење, да се тиме штеди и новац.Значи, никакве пропаганде, само здрав разум.
Кад су у питању "чисти" извори енергије, они постају сваке године све ефикаснији и цена производње се стално смањује. Тако да је данас производња електричне енергије из ветра јефтинија него из гасних или термоелектрана, док је производња из сунца на нивоу оне из гасних електрана, а јефтинија од оне из термоелетрана. Дакле, Србији која углавном своју енергију производи помоћу термоелектрана, и ветар и сунце су економски исплативи, а о утицају на здравље становништва да не говоримо.

(utorak, 30. maj 2017, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

proizvodjac

PVC prozori vise nisu tako skupi,treba zameniti mnogo znaci

(ponedeljak, 29. maj 2017, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Energetska efikasnost

Pricajte meni nesto o energetskoj efikasnosti, kad moja zena,dva osnovca i jedna srednjoskolka, moja majka i moj otac zivimo mesecno sa ukupno (sto penzija, sto plata) 43.000din...
Da zamenim samo jedan prozor, treba mi 300e, pa odakle, bre!

(ponedeljak, 29. maj 2017, 20:52) - Dušan Kragujevac [neregistrovani]

Propaganda

Da,da ovi su čista energija samo ima malo više problema:nema je kad hoćeš,preskupa je još uvek itd itd.Ali za koga je energija vetra i sunca dobra?Naravno za prodavce opreme i to je to.Ostalo su priče za malu decu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">