Drumski tunel će povezati "Beograd na vodi" i Palilulu

Doneta je odluka o budućoj trasi tunela dugačkog 1,9 kilometara koji bi povezao "Beograd na vodi" i Palilulu, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ulaz i izlazi tunelskih cevi nalaziće se u Ulici Gavrila Principa u zoni Kameničke i u Bulevaru despota Stefana kod Policijske uprave Beograda.

Za tunel od Savskog amfiteatra i budućeg "Beograda na vodi" do Palilule, odabrano je idejno rešenje sa dve razvdojene tunelske cevi koje će imati po dve saobraćajne trake i ulaze odnosno izlaze.

Gradonačelnik Siniša Mali razgovarao je sa predstavnicima Direkcije za građevinsko zemljište, Urbanističkog zavoda i Sekretarijata za saobraćaj, i naveo da je reč o modernom tunelu koji će rešiti veliki saobraćjani problem i spojiti dva dela grada koji imaju veoma frekventan saobraćaj.

"Do kraja godine očekujemo usvajanje projekta da bi poslednjih meseci 2018. mogla da počne gradnja", rekao je Mali.

Izgradnja tunela će po procenama trajati oko 30 meseci, a ovaj projekat koštaće 78 miliona evra. Tunel će biti dugačak 1,993 metra, a njegova najveća dubina biće 38 metara, ispod Terazija.

Ukupna širina poprečnog profila u jednoj tunelskoj cevi biće 9,56 metara sa saobraćajnim trakama širokim po 3,5 metra i pešačkim od 0,93 metara, a predviđena su i dva evakuaciona izlaza za vozila.

Ovo idejno rešenje ponudila je projektantska kuća "Ces Cowi" koja je na tenderu Direkcije za građevinsko zemljište dobila posao u vrednosti od 24,5 miliona dinara.

Na ulazima i izlazima tunela moraće da se poruši 21 objekat ukupne površine 4,671 kvadratnih metara, a uslov za gradnju je i proširenje Cvijićeve i Dunavske ulice.

Kako je saopšteno, analizama je utvrđeno da će primenom izabranog rešenja nadzemna mreža saobraćajnica na ovom potezu biti rasterećena za 3,120 vozila po satu.

Očekuje se da će za četiri godine broj automobila u centralnom delu prestonice bude smanjen za 10 do 15 odsto, a vreme putovanja i emisija ugljen-monoksida biće smanjena za oko 10 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара