Pepela ima i za izgradnju puteva i za izvoz

U svetu pepeo ima višestruku namenu – koristi se u putnoj industriji, proizvodnji betona, cementa, gipsa. Konačno se i u Srbiji više neće bacati, a najveći potencijal imaju EPS-ove termoelektrane. Potpisan je i prvi ugovor o donaciji 3.600 tona pepela za izgradnju auto-puta Beograd–Čačak.

Srbija 70 odsto struje dobija iz uglja, tako da EPS ima ogroman potencijal pepela. Prave se planovi za njegovo veće iskorišćenje.

"Mi imamo u ovom trenutku na deponijama oko 200 miliona tona pepela. Godišnje se, na žalost ili na sreću što nam je dobra proizvodnja, proizvede oko šest miliona tona pepela. I politika Vlade Srbije je upravo usmerena da pepeo dostigne status sirovine", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Vlada je još 2015. donela Uredbu o korišćenju pepela u industriji. A termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu dobile su licence da trguju pepelom jer bi mogli i da ga izvoze.

"Srbija kao Srbija nije dovoljno tržište za količine koje imamo i iz tog razloga ističem da smo počeli gradnju luke na Dunavu, pristaništa na Dunavu, što je veoma važno u transportu pepela", kaže Milorad Grčić, v. d. generalnog direktora EPS-a.

Srbija, odnosno EPS, od 2010. je i član "Ekobe" – Evropskog udruženja prizvođača produkata sagorevanja uglja, koje su osnovale članice Unije. Direktive u toj oblasti su sve rigoroznije, posebno u ekološkim zahtevima.

"Naše udruženje je osnovno 1990. godine. Regulative su nam nametnute i mi zajednički tražimo rešenja kako bi od sagorevanja uglja ostvarili što veću komercijalnu korist i bolje štitili životnu sredinu", rekao je Ivan Skidmore, direktor Udruženja "Ekoba".

Inače, EPS za odlaganje i održavanje deponija pepela godišnje izdvaja više od 50 miliona evra.

broj komentara 9 pošalji komentar
(petak, 19. maj 2017, 13:28) - anonymous [neregistrovani]

Matematika

Neverovatno, da to vide kao donaciju ...

(petak, 19. maj 2017, 11:45) - anonymous [neregistrovani]

Робеспјер

Ево ја предлажем, пошто су овде неки написали како смо ми неспособни без западних команданата, да ми лепо њима извеземо сав тај пепео и то за џабе (нек само плате превоз) и да га уграђују у зграде, школе и обданишта.... Кад је јефитно и корисно и здраво, па да им ми заостали помогнемо.

(petak, 19. maj 2017, 10:37) - Vladimir [neregistrovani]

Izmisljanje

Iskoriscenje pepla sa deponija????? Gde je ljudi vama zdav razum? To nije samo pepeo, vec i sljaka, zemlja i raznorazno djubre koje dodje uz sam lignit iz kopova i termoelektrana. Iskoriscenje takvog pepela bez ciscenja nije moguce a ciscenje nije isplativo. Podsecam vas da se prilikom izgradnje puteva koristi najcistiji pepeo sa elektrofiltera a ne pepeo sa deponija!

(petak, 19. maj 2017, 09:52) - Iz vremena sankcija! [neregistrovani]

Sećam se da jedna cement-fabrika...

koristila pepeo iz FKS-o,za proizvodnju baš cementa!-Koliko je to bilo kvalitno,znaju vaše cementne tvorevine!

(petak, 19. maj 2017, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Нићирофовић

Дајте, људи не причајте више како смо ми заостали и како нам требају западни "управљачи". Пепео се у изградњи зграда користио у Србији још после другог светског рата. У Панчеву неке од први зграда у центру и дан данас се зову Пепељаре, јер ју бетонски блокови правњени мешавином са пепелом. И то се напустило из једног јединог разлога - због еколошке и здравствене небезбедности. И слична је ситуација у Обреновцу, када се експериментисало за градњом после оснивања ТЕНТа. И ту је из истог разлога напуштено.

(petak, 19. maj 2017, 09:24) - anonymous [neregistrovani]

Ove stvari sa pepelom svet zna i koristi od pre 50 godina-mi nemamo dobar prijem

Sad su se ,posle 60 i više godina,dosetili da mogu pepeo koristiti i izvoziti i zaraditi.Gde su ti naši vajni stručnjaci,tehnolozi da im ovo nije palo na pamet ranije.Da li uvek nešto saznamo kad nam stranac da mig da to imamo i možemo i za druge stvari koristiti,a ne da nam ugrožava životnu sredini,naročito kad duva košava?!
Tako pričamo o našim IT stručnjacima,a njih nigde u domaćim firmama,samo se nalaze u stranim,jer ideju i rukovođenje tih firmi daju i imaju stranci.Mi smo bez njih "invalidi".

(petak, 19. maj 2017, 09:22) - anonymous [neregistrovani]

dobar posao

Zaista konacno i kod nas nesto sto se u svetu radi decenijama,a mi smo bacali i gusuli se.

(petak, 19. maj 2017, 09:20) - anonymous Lala [neregistrovani]

E da ,

Da je svega ko pepela .

(petak, 19. maj 2017, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

Opa

Eps dao donaciju! Pa oni treba da plate da im se ukloni pepeo sa lokacije!