Brnabić: Novi sistem platnih razreda od 2018. godine

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će uskoro biti donet Zakon o platama zaposlenih u autonomnoj pokrajini i lokalnim smoupravama, što je prvi korak ka novom sistemu platnih razreda, koji će početi da fukcioniše od početka 2018. godine.

"Ideja o platnim razredima se nastavlja i važan je deo sektorske budžetske podrške i značajna sredstva od EU možemo da dobijemo kada završimo taj jako težak deo reforme", naglasila je Brnabićeva.

Kako kaže, u završnoj fazi je Zakon o platama zaposlenih u AP i jedinicama lokalne samouprave pošto su o tome prošle nedelje završili konsultacije sa Ministarstvom finansija.

"Sada idemo u proces usvajanja na Vladi, a onda i u Skupštini i to je prvi značajan korak koji nas uvodi u taj sistem plata. Nakon toga do juna treba da završimo katalog radnih mesta i do kraja godine šifrarnik radnih mesta usvojimo sa katalogom i da sednemo sa sindikatima i dogovorimo se oko sistema plata", naglasila je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Prema njenim rečima, najteži deo posla će biti da se nađe optimalan način upravljana ljudskim resursima, a pre svega vrednovanja uspeha i rada u javnoj upravi odnosno u lokalnim samoupravama i na republičkom nivou.

"Moramo da poromenimo način vrednovanja uspeha. Sada imamo sistem vrednovanja od jedan do pet i više od 90 odsto je ocenjen sa pet, što znači da taj sistem ne funkcioniše i da moramo da ga menjamo. Do septembra ili oktobra ćemo to završiti kako bi ceo sistem zatvorili do kraja godine i od 1. januara krenuli da radimo u novom sistemu", zaključila je Brnabićeva.

"Ove godine povlačenje 80 miliona evra od EU"

Brnabićeva je najavila da će Srbija ove godine početi da povlači 80 miliona evra od EU za reformu javne uprave.

Navela je da neće biti moguće da se sve tranše tog iznosa povuku do kraja godine, ali da je cilj da se postepeno povuče što više tog novca iz predpristupne pomoći EU.

"Prioritet u reformi biće prosveta, zdravstvo i socijlana zaštita, s obzirom da njihove usluge koristi najveći broj građana", rekla je Brnabićeva.

Vlada Srbije i Evropska komisija potpisale su u decembru 2016. u Beogradu prvi ugovor u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2.

Ugovor predviđa bespovratnu pomoć EU iz pretpristupnih IPA fondova za 2015. preko koje će 70 miliona evra da odre direktno u budžet u nekoliko tranši u periodu od tri godine, a 10 miliona evra se odvaja za podršku realizaciji Ugovora o sektorskoj reformi.

Brnabićeva je rekla da je reforma javne uprave u Srbiji počela još u decembru 2013. i da je od tada do prošle godine usled racionalizacije napravljena ušteda veće od 100 miliona evra, dok je u 2016. ušteda po tom osnovu bila oko 40 miliona evra.

U Palati Srbija se održava četvrti sastanak posebne Radne grupe za reformu javne uprave, a prisustvuje i direktorka Generalnog direktorata za susedstvo i politiku proširenja Evropske komisije za Zapadni Balkan Henoveva Ruiz Kalavera.

Brnabićeva je rekla da Srbija u pretpristunom procesu ima tri ključna stuba - ekonomske reforme, vladavina prava i reformu javne uprave, dok ostale zemlje uglavnom prva dva stuba.

Naglasila je još imamo neefikasnu upravu i da je cilj da ona pruža kvalitetne usluge za sve građane.

Ministarka je navela je da je prva faza reforme javne uprave  – racionalizacija manje- više završena i da se sada sprovodi druga faza – reorganizacija kako bi usluge bile što kvalitetnije.

Kalavera je istakla da je impresionirama aktivnostima koje preduzima Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na čelu sa ministarkom Brnabić i da će nastaviti da podržavaju Srbiju u tom procesu.

"To je jedan od najosnovnijih aspekata u pripremama Srbije za članstvo u EU. Cilj Srbije i EU je da imate efikasnu i odgovornu javnu upravu, na usluzi svim građanima Srbije", naglasila je Kalavera.

Rekla je da pomoć od 80 miliona evra veoma važno u tom procesu.

Sastanku je prisustvovala i šefica tima Srbija za pregovore sa EU Tanja Miščevićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво