Odličan izbor na Sajmu, tržište automobila zaživelo

Na Sajmu automobila u Beogradu, prosečan kupac može da bira automobil do 10 hiljada evra, što je ranije bilo nezamislivo. Zaživela je i kupovina uz zamenu starog automobila koji se često prihvata kao deo učešća za kredit. Kupci mogu da računaju i na niže kamatne stope i na jeftiniji kasko.

Tržište automobila je zaživelo. Prosečan kupac na salonu automobila sada ima odličan izbor.

Kupci imaju da biraju čak 24 modela ispod 10.000 evra, počevši od "lada" koje koštaju 7.100 do tri modela "fijata" koji koštaju 9.990 evra, kaže Predrag ŽivkoviĆ iz Večernjih novosti.

Građani kažu da je izbor automobila veliki. "Fijat je jeftin, ovo ostalo je za nas nedostižno", kaže jedan kupac.

Prodavci kažu da je drugačiji način kupovine i plaćanja nego prošle godine.

Ove godine na sajmu se više prodaje preko lizing i kreditnih linija, kaže Dušan Cincar iz "Auto Čačka - Škode".

Prodaja veća od 100 hiljada evra je već završena. Kupljeno je sve što može da se dobije odmah - dva skupocena "mercedesa" preko 200.000 evra. Takođe, prodati su i najskuplji modeli BMV-a i "audija", a nekoliko ekskluzivnih sportskih modela je naručeno.

Tu postoji lista čekanja i u Evropi. Jedan uvoznik za samo šest meseci rada prodao je čak rekordan broj vozila i za evropske prilike.

Ostoja Mijailović, generalni direktor "Britiš motors Srbija", kaže da su prodali više od sto automobila, iako nijedan automobil nije jeftiniji od 40.000 evra".

Sajam je počeo sa dosta optimizma i za kupce i za prodavce, kažu uvoznici. Za vreme njegovog trajanja proda se ili ugovori čak trećina godišnje ukupne prodaje vozila.

Električna i hibridna vozila za sada se ne prodaju jer subvencija i punjača nema.

Publika se interesuje za novu tehnologiju ali je ona daleko van domašaja prosečnog kupca bez subvencija koje imaju kupci u EU pa i u okruženju.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 26. mar 2017, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Potpuno podrzavam ovaj tekst

(subota, 25. mar 2017, 15:32) - anonymous [neregistrovani]

Čemu subvencije?

Podsticaju treba da postoje u drugim oblicima, a nipošto da država daje narodne pare da bi neko kupio automobil od 30 i 40 hiljada evra (pa i više)! S druge strane, prvo bi trebalo proizvođači da dokažu da neuporedivo jednostavniji i jeftiniji električni automobili zaista treba da koštaju neuporedivo više, a zna se da niko nikada ne bi mogao da opravda ne samo višu cenu nego ni onu koja nije barem 30 % niža. Takođe, zabraniti trajno bilo kakve podsticaje za vozila koja se reklamiraju kao da štite okolinu, a u proizvodnji (baterija i karoserija) i dalje koriste izuzetno opasne, otrovne i štetne materije.

(subota, 25. mar 2017, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

15000

Do €15000 xaxa ... dobre sale nikad dosta... gde gospodin zivi... Svajcarska mozda?