Za kupovinu PKB-a osam zainteresovanih

Na javni poziv Vlade za kupovinu PKB-a stiglo je osam pisama. Poslali su ih "El Dahra" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, MK grupa, "Industrija mesa Matijević", jedno fizičko lice iz Kovina. Zatim i dve kompanije iz Velike Britanije i po jedna iz Kine i Singapura, ali su njihova pisma sa oznakom tajnosti i imena ne mogu da se objave. U Vladi su zadovoljni odzivom i najavljuju oglas za prodaju u narednih mesec do mesec i po dana.

PKB, jedan od najvećih i najstarijih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, ima preko 20 hiljada hektara obradive zemlje, preko 26 hiljada grla stoke, mašine, opremu, staklenike i 1.700 zaposlenih. Da su namerni da ga preuzmu od države, Vladi se prijavilo osam potencijalih kupaca.

"Većina njih se opredelila za sve ono što je moguće po srpskim zakonima, od prodaje imovine, kapitala, strateškog partnerstva. Zaintereovani su za sve, tako da ćemo na osnovu tog i bližih razgovora dogovoriti pravi model privatizacije. Očekujemo da ćemo u narednih mesec, mesec i po objaviti pravi konkurs za privatizaciju PKB-a. Očekujem da ćemo dobiti vlasnika do kraja godine", kaže Goran Knežević, ministar privrede. 

Da li će se plan realizovati, kaže, zavisi od ozbiljnosti kupaca. Među njima su i dve velike domaće kompanije.

"Rekli smo da pristajemo na bilo koji oblik privatizacije, kako država odluči. Naravno da bismo radije 100 odsto vlasništva, alia ako država smatra da ima interesa da ostane kao akcionar, mi ćemo se prilagoditi", kaže Jovan Purar, direktor MK grupe.

"Ako bi se uslovljavao investitor s ostankom nečega, nekim broj radnika, određene zemlje, broja krava i ostalog što ima PKB, to ne bi bilo dobro, to ne bi bila slobodna trgovina. Najbolje bi bilo da se proda osnovni i obrtni kapital, bez čega se ne može raditi", kaže Petar Matijević, vlasnik "Industrije mesa Matijević".

Od Vlade očekuju da realno proceni vrednosti PKB-a i podsećaju da je prethodni pokušaj prodaje po ceni od 154 miliona evra propao jer se niko nije javio.

"PKB u priči vredi mnogo, ali nikad nije ostvario dobit. PKB je sada dužan 80 miliona evra, ako ovako nastavi biće teret državi, a prvim danom privatizacije država bi skinula teret, kaže Petar Matijević.

Zato se i ide na prodaju, kažu u Vladi, ali od kupca očekuju da nastavi proizvodnju, posebno stočarsku.

Neće dozvoliti kupovinu zarad pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

"Postoji deo građevinskog zemljišta koji će biti izdvojen, oko mosta Borča–Zemun, i to neće biti predmet privatizacije. Sve ostalo poljoprivreno zemljište mora biti u funkciji poljoprivrede i proizvodnje", kaže ministar Knežević. 

Pored domaćih komapnija, za PKB su zainteresovni i investitori iz Kine, Britanije, Singapura i "El Dahra" iz Emirata. O poželjnosti ulaganja nekih od njih dosta se govorilo, međutim, u Vladi tvrde da niko neće biti favorizovan.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 23. feb 2017, 12:32) - anonymous sasa [neregistrovani]

Ako

Ako prodamo zemlju strancima to je onda dno dna. Mozes prodati razne fabrike ali zemlju prodavati strancima to..... Iz toga mogu razna zla izići kojih mnogi sada nisu svesni a posle će kasno biti.

(četvrtak, 23. feb 2017, 11:15) - Геџа [neregistrovani]

сељак-весељак

За почетак: Дати полуписменом сељаку да води ПКБ, јер је он опстао на тржишту а комбинат који су водили "менаџери" је потонуо.

(četvrtak, 23. feb 2017, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

Ne!!!

Ne prodavati zemlju strancima!

(četvrtak, 23. feb 2017, 07:53) - anonymous [neregistrovani]

E bre

Ono sto valja to se i prodaje

(četvrtak, 23. feb 2017, 07:30) - Jovan Mirkovic [neregistrovani]

U Srbiju ima,

Preduzeca koja mogu kupiti PKB, pitanje je, dalice platiti vrednost. Dug od 80 milijona evra je dokaz da nisu sposobni da rade i zarade, zato treba naci vlasnika koi zna i hoce da radi.
Korupcija, pljacka i sebicnost, doveli su srbiju na ivicu propasti. Daj Boze dase dase ide na bolje.

(četvrtak, 23. feb 2017, 01:01) - anonymous građanin srbije [neregistrovani]

Dali je moguće da i to prodajemo?

Pa za tu robu imamo sigurno tržište. U budućnosti pogotovo. Gospodo iz vlade sigurno imamo i veće znanje od arapa. Usporite izgradnju Beograda na vodi, malo modenizujte PKB i dajte im povoljan kredit za početak za obrtna sredstva, postavite stvano stručnjake da ga vode umesto zaslužnih političara koji se u sve razumeju a ništa ne znaju. Ostali smo bez industrije sad i bez zemlje pa to nema ni u kolonijama. Taj PKB je bio veoma uspešan dok su ga vodili stručnjaci. Očigledno Vi se u to ne razumete pa daj da ga prodamo uzećemo nešto para i hvaliti se kako nam je ove godine bilans pozitvan. Ti Vaši kupci znate li koliko će plaćati radnike? Kolika će im tek penzija biti?       Prodajete nešto što je neprocenjivo.

(sreda, 22. feb 2017, 21:34) - Патриот [neregistrovani]

Распродаја!

Чим се нешто таји ту нису чист посла. Продајемо своју земљу а не сме се знати ко купује!? Ко ту шта мути није ми јасно. Није поштено да се не даје предност домаћим заинтересованима. То само показује да је циљ наших власти да српску земљу продају странцима и да будемо странци у својој рођеној земљи. Ако они то желе нека продају своју очевину, целу имовину кућу и помоћне објекте све што имају, странцима па онда нека им плаћају кирију да станију на својој дедовини, али нека не продају имовину државе Србије, коју је овај народ крваво стекао. А несавесни руководиоци и политичари довели на руб пропасти да би затим то распродали. Тако се крчми Србија од оних који нису ни учествовали у изградњи државе после Другог светског рата, али су зато веома вредно учествовали у распродаји те имовине. Домаћини купују а распикуће распродају...

(sreda, 22. feb 2017, 21:08) - Mile [neregistrovani]

Zemlja

Sramota . Sve prodase. Pa zar u celoj Srbiji nema posten, i pismen covek koji moze da posluje . ?

(sreda, 22. feb 2017, 21:06) - Zoran [neregistrovani]

Drzavno

Samo prodajom nasim preduzetnicima ostaje naše. Niko sa strane nece doci sto nas voli, samo zbog profita. Naj važnije je ovde da se zemlja ne proda nikom osim građanima srbije. Ako ne bicemo sluge u nasoj zemlji.

(sreda, 22. feb 2017, 20:50) - anonymous [neregistrovani]

Nikako netreba prodavati zemlju strancima

Greska koju ce placati nasi potomci.