Antić: Stabilna proizvodnja uglja i struje

Energetski sistem Srbije potpuno je stabilan i tokom ledenih dana, saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je sa vršiocem dužnosti direktora "Elektroprivrede Srbije" Miloradom Grčićem, posle obilaska sistema za dopremu uglja u Termoelektrani "Nikola Tesla A" istakao da je, u izuzetno teškim uslovima stabilna proizvodnja i uglja i električne energije.

Antić je dodao je da nema problema u prenosu električne energije, a da se pojavljuju kvarovi u distribuciji, "pre svega u jugoistočnoj Srbiji, delom i u zapadnoj Srbiji, mahom u brdsko planinskim krajevima".

Prema njegovim rečima, noćas je na kolubarskim kopovima bilo minus 20 stepeni Celzijusa, u Prijepolju minus 30 stepeni a na Pešterskoj visoravni temperatura je bila još niža. saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike.

"Najozbiljniji problem, koji je rešen oko podne, bio je u Prijepolju, gde su se u jutarnjim satima zbog temeprature od minus 30, na trafostanici zaledili prekidači ", rekao je Antić

On se zahvalio zaposlenima u EPS-u, Elektrodistribuciji i Elektormrežama Srbije na izuzetnim naporima koje čine kako bi situacija bila stabilna kao i brojnim ekipama koje dežuraju na terenu.

Grčić je istakao da se vagoni sa ugljem koji pristiže u TENT, preventivno odmrzavaju vodenom parom, kako bi se sprečilo da dođe do zastoja, navodi se u saopštenju.

"Siguran sam da ćemo uspeti da do kraja ledenih dana održimo elektroenergetsku stabilnost. Zalihe na deponijama u elektranama su nešto više od 800.000 tona, a povećana je proizvodnja u Rudarskom basenu "Kolubara"", rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrošnja struje u Srbiji je na apsolutnom proseku za ovaj period u odnosu na prethodne godine.

"Sve smo predvideli. Dežurne ekipe su 24 časa spremne da intervenišu", rekao je Grčić.

On je rekao da, i pored veoma teških vremenskih uslova, svega 0,16 odsto potrošača u jednom momentu nije imalo snabdevanje električnom energijom a da se svi kvarovi rešavaju u najkraćem mogućem roku.

broj komentara 0 pošalji komentar