Otvorena fabrika tekstila "Aster" u Nišu

Premijer Aleksandar Vučić svečano je u Nišu otvorio fabriku "Aster tekstil", jednu od vodećih turskih tekstilnih kompanija i poručio da je Srbija ponosna na turske investitore i da od njih očekuje da će proširiti proizvodnju.

U izgradnju fabrike u Nišu koja je opremljena najsvremenijim mašinama, "Aster tekstil" je uložio devet miliona evra, a fabrika koja je počela sa radom pre nekoliko meseci, zapošljava 300 radnika.

Premijer je direktoru fabrike "Aster tekstil" Ismailu Kočali rekao da ne može da sakrije svoje iznenađenje onim što je urađeno.

"Oduševljen sam kako ovo izgleda danas, a kako je izgledalo pre šest meseci. Treba da smo ponosni na ove investitore i čekamo da prošire proizvodnju. Ovo je neverovatno. Alal vera", poručio je Vučić koji je obišao prostorije fabrike i izrazio očekivanje da će u naredne dve godine biti zaposleno 2.000 mladih Nišlija.

Vučić je razgovarao i sa radnicima koje je pitao da li im je teško da rade, a oni mu rekli da nije. On im je poželeo srećan rad i uzevši u ruke majicu koja se tu proizvodi rekao da izgleda lepo to što rade.

Vučić je zahvalio i ambasadoru Turske u Beogradu Mehmedu Kemalu Bozaju i svim, kako je rekao, turskim prijateljima koji investiraju i na taj način zapošljavaju ljude u Srbiji.

Podsetio je da su mu se mnogi smejali kada je govorio o strategiji privlačenja turskih investitora, te navodili da su to besmislice.

"Ovde je pre šest meseci bilo kao da je bomba pala, a danas je ovo velelepna hala sa veličanstvenim poslovnim prostorom. Taj način funkcionisanja porodičnih firmi treba i nama da bude ideja vodilja, da pokušamo u budućnosti tako da se ponašamo", naveo je Vučić.

Podsetio je da je juče potpisan ugovor za "Leoni", kojim je predviđeno zapošljavanje novih 2.200 radnika, te dodao da će i u "Aster tekstilu" za manje od dve godine raditi 2.000 ljudi.

Polako, dodao je, spuštamo stopu nezaposlenosti u najvećem gradu u centralnoj Srbiji južno od Beograda. "Da li će da teče med i mleko - neće", rekao je premijer. Ali, dodao je, uveren je da ćemo, uz mnogo truda, rada i napora, uspeti i moći da napravimo nešto mnogo bolje.

Premijer je zahvalio ministrima u Vladi Srbije Rasimu Ljajiću i Goranu Kneževiću, te bivšem ministru Sertiću, a vlasniku Ismajilu Kočaliju poručio da je ovo tek početak i da "hoćemo još njihovih fabrika".

Fabrika je u turskoj osnovana 1993. godine kao kompanija specijalizvana za modni dizajn i proizvodnju čiji su centi za razvoj poslovanja nalaze u Istanbulu, Londonu i Barseloni, a prozvodni pogoni u Turskoj i Bangladešu, a od sada i Srbiji.

Godišnji promet je 100 milona evra, a kapacitet prozivodnje više od 2,5 miliona komada.

Premijer Srbije je poslednjeg dana boravka u niškom kraju, obišao i motel "Bosforus" u Aleksincu, koji je u vlasništvu kompanije "Ikre group" iz Istanbula, i poručio da je Srbija otvorena za turske investitore.

Vučić je rekao da su investitori iz Turske dobrodošli u Srbiju i zahvalio vlasnicima motela jer su od nečega što je, kako je rekao, bilo ruglo u Srbiji, napravili prelep hotel i divne terene.

Prethodno, premijer i ministri su obišli Svrljig i  Belu Palanku gde je posetio dve osnovne škole, u kojima je u toku rekonstrukcija. 

Posle Niša, sledeće sedište Vlade najverovatnije će biti u Kraljevu.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво